15 октомври 2015 г.

По време на разкопки в Йордания археолози са се натъкнали на останки, които според тях са от описаният в Библията “град на греха” Содом.

Фрагменти, открити в Тал ал Хамам, който се намира на десния бряг на река Йордан, на около 13 километра североизточно от Мъртво море, съответстват на описанията на библейския град-държава от бронзовата епоха. Изявлението е на професор Стивън Колинс, специалист в областта на библейските книги и апологетиката към Югозападния университет “св. Троица” в САЩ. Според Колинс мястото отговаря на всички “критерии”, за да е някогашният Содом, който според Стария завет е разрушен едновременно с Гомор от “огън и сяра”.

Ученият започва работа в Йордания още през 2005 година. Разказва, че решил да търси древния град край Тал ал Хамам, тъй като сред оцелелите от Бронзовата ера до днес градове, този е 5-10 пъти по-обширен. Участък от града, който е застроен между 3500 и 1540 година пр.н.е., се намира възвишение. Затова археолозите предполагат, че на това място са се намирали всъщност два града – горен и долен. Открити са фрагменти от крепостни стени с височина 10 метра и ширина 5 метра, порти, площади, кули и отбранителни валове.

Колинс подчертава, че да се изгради цялото това съоръжение е било много трудно. За строежа на стените и постройките вътре в града са били необходими милиони тухли и голям брой работници. Ученият предполага, че отбранителните съоръжения някога са достигали на височина до 30 метра и вероятно са зад тях са намирали защита знатните хора и местният владетел.

Според археолозите, животът в града, който са открили, постепенно е западал и към средата на бронзовата епоха окончателно е замрял. След това е останал в забвение за поне 700 години.

Припомняме, че през януари, в рамките на проект за извършване на разкопки в търсене на библейски места и артефакти, в Назарет група археолози, водени от Кен Дарк съобщи, че може би са открили останки от дома, в който прекарва детството си Исус Христос. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...