21 септември 2015 г.

Есента е вече на прага ни. Лятото приключва и веднага всички хора в умерения климатичен пояс започват да живеят с надеждата за "циганското лято" (или сиромашко лято), както го наричаме  у нас. В САЩ го наричат "индианско лято", за германци, австрийци, швейцарци, това е Altweibersommer (дословно: лято на старите жени). В Литва, Унгария, Финландия, както и за руснаците също е "бабешко лято". На какво се дължи това явление?

Отговорът е прост - на антициклон. В земната атмосфера периодично възникват области на ниско и високо налягане - циклони и антициклони (в северното полукълбо въртенето на антициклоните е в посока по часовниковата стрелка, а циклоните се завихрят по посока, обратна на движението на часовниковата стрелка).

Антициклоните са съпроводени от установяването на ясно време. Въздушните маси се спускат надолу, уплътняват се и въздухът се осушава, а това довежда до ясно и топло време, заради  възможност на слънчевите лъчи да нагреят добре почвата и въздуха. През летните месеци антициклоните са по-устойчиви и бавно подвижни. Така продължителното нагряване довежда до летните жеги.

През есента, преминаването на антициклон довежда до повишаване на температурите почти до летни стойности. И тъй като в края на септември и началото на октомври средната температура бързо спада, то затоплянето, донесено от антициклон ни се струва като неочаквано връщане месец назад - към последните дни на лятото.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...