19 септември 2015 г.

Японски рибар улови във водите край брега на Хокайдо огромна риба. В социалните мрежи се разпространява снимка, на която мъжът с голям труд е вдигнал гигантския екземпляр. Рибата изглежда чудовищно, но експертите са категорични, че това е просто голям екземпляр от вида Anarhichas lupus (наричат я още морски вълк, атлантически сом, океански сом и дори дяволска риба).

Ако специалистите са прави в предположението си, то това може да се окаже най-големият морски вълк, улавян някога. Дължината на подобна риба е прието да се смята, че достига до 112 см, а теглото – до 15 килограма. Рибата от снимката обаче, видимо е с дължина от около два метра, а съдейки по напрежението, с което мъжът я повдига, теглото й е много над 15 килограма.

Жълтата преса побърза да внесе съспенс в цялата история, като на места се съобщава, че “…рибата е толкова голяма, че може без проблем да погълне малко дете”. Разбира се, тя не би сторила нищо такова, защото се храни с мекотели и раци.

Освен това, чудовищната риба самата вече е преминала през тигана на уловилият я Хироши Хирасака. Той е не само рибар, но и блогер, поставил си за задача да улавя необикновени морски същества, от които после приготвя екзотични ястия и споделя впечатленията си от храната в блога си. Хироши дори е автор на книга със заглавие: “Екзотични риби: хванах, оцених и се опитах да изям”.

Миналата година в Мрежата нашумя клип, на който бяха заснети огромните сомове, развъдили се във водите на реката край Припять – градът превърнат в призрак след взрива на Чернобилската АЕЦ. Огромната риба-чудовище, закачила се на куката на Хироши Хирасака също стана повод за спекулации, че е мутант, вследствие аварията на атомната електроцентрала във Фукушима през 2011 година.

Не липсват обаче и скептици, които смятат, че снимката просто е много добра работа на майстор на Photoshop и изображението е монтаж.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...