19 септември 2015 г.

Тази аерофотографска снимка показва пълната сюреалистична красота на Залива на акулите (наричан и залива Шарк, на английски Shark Bay), намиращ се в западната част на Австралия. Подобната на акварелна живопис снимка е направена от височина около 1500 метра.

В продължение на няколко часа фотографът Саймън Батъурс лети с хеликоптер над залива, който е вписан в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Вниманието на професионалният пейзажист е привлечено от района Useless Loop (на снимката). “Най-малкото е необичайна гледката на промишлената инсталация за добив на сол, намираща се сред обекта от Световното наследство”, отбелязва Батъурс.

Това е предприятие, което започва работа през 1968 година. Оттогава до сега, солта, която се добива на това място, се смята за една от най-чистата в света. Всяка година се произвеждат средно по около 1,3 милиона тона от скъпоценната сол.

В старите карти още се среща названието “Заливът на акулите”. Разбира се, наименованието си дължи на големия брой акули, които могат да се видят във водите му. Пръв за този “рай на акулите” споменава още през XVII век английският мореплавател и пират Уилям Дампир. Днес, мястото всяка година привлича по над 120 хиляди туристи. Във водите на залива могат да се видят не само многобройни акули, но и китове.

Прието е да се смята, че морската сол и каменната са две различни вещества. При това, морската се смята за много “по-естествена” и полезна. Това обаче е мит. И в двата случая става дума все за едно и също химическо вещество – натриев хлорид.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...