11 септември 2015 г.

На снимката виждате полето на осемте триграми. Намира се в столицата на югоизточната китайска провинция Джъдзян – град Ханджоу. С настъпване на есента всяка от геометричните фигури се оцветява в различни цветове. Дължи се на това, че са засети с различни култури.

Засаждането на зърнените култури в тази форма не е само заради красотата. Преди всичко важен е символизмът, който е вложен в тази фигура. В китайската философия осемте триграми означават багуа (ба гуа джан, пакуа) – осемте различни начина на естествената енергия ци (или чи), която изпълва Вселената.

Разположението на триграмите е в съответствие и с принципите на фън шуй. С помощта на осемте триграми китайските философи се опитват да опишат всички процеси, протичащи във Вселената, природните явления и катаклизми, световните посоки, органите на човешкото тяло и… всъщност, абсолютно всичко.

Полето с осемте триграми е наследство от древната церемония Jitian, която следват много от китайските императори, започвайки от династията Южен Сун (1127–1279). Традицията цели да покаже важността на селското стопанство и поощрява хората да влагат всичките си сили и умения в обработката на полята. Всяка пролет императорът заповядва ритуално да се изоре този осмоъгълен участък земя, за да покаже уважението си към труда на селяните и да измоли от Небесата добра реколта за предстоящата година.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...