22 септември 2015 г.

Някога мечтали ли сте, да се усещате, като стъпили в безкрайността? Вече е възможно да изпитате това усещане. Трябва само да посетите новият музей за съвременно изкуство The Broad Museum в Лос Анджелис. В него е отворена специална стая, облицована с огледала, а постоянно менящи цвета и яркостта си светодиоди, разположени по специален начин, създават правдоподобна илюзия, че човек се намира насред безкрая на космоса. Чувствате се като застанал сред звездите.

Инсталацията “Безкрайността на огледалната стая” е дело на 86-годишната японска художничка Яйои Кусама, която е прекарала половината от живота си зад стените на психиатрична клиника. Една от работите й, живописно платно, наречено “Абстракция №2”, е продадена на търг за 5 милиона долара. Сумата е сред рекордните, платени за творба на жив художник. Критиците пишат, че в работите на японката присъстват черти, характерни за феминизма, минимализма, сюрреализма, поп-арта и абстрактния експресионизъм. Самата Кусама описва себе си като “натрапчив художник”.

В рамките на първата изложба в новия The Broad Museum може да се видят около 250 произведения, дело на 60 художника, представители на поколенията от следвоенния период и до наши дни. Сред изложените са работи на Анди Уорхол, Рой Лихтенщайн, Барбара Крюгер и Джаспър Джоунс.

Музеят The Broad Museum, който отвори врати на 20 септември, е частна инициатива на милиардера и филантроп Ели Броуд и съпругата му Едит Броуд.С изключение на специалните изложби входът в музея е безплатен. Очаква се The Broad Museum да стане постоянен дом за повече от 2000 творби на над 200 художници.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...