22 септември 2015 г.

Праисторически култов комплекс, датиращ от преди 7500 години е открит в България. Нашите специалисти описват палеолитното поселение като “вероятно най-старото, построено от камък в Европа”.

Предполага се, че селището е разрушено по време на земетресение. Руините му са открити в археологичния комплекс “Големия остров” в Дуранкулашкото езеро. Археолозите предполагат, че откритото здание е най-голямото от онези, които не са устояли на земния трус.

Съоръжението е на площ от около 200 кв. м. Съществуват предположения, че е било на два етажа, а това означава, че общата му площ е била около 400 кв. м. В огромното помещение е открита пещ, която учените определят, че е използвана в продължени на не по-малко от 80 години.

По думите на археолога от Нов Български университет Петър Зидаров, хората, живели на това място, не са били сред най-изкусните строители, но това не омаловажава факта, че са били първите, научили се да топят мед и самородно злато и да изработват от тези метали украшения и сечива. Обитателите на селището са търгували с изделията си дори с далечните хора, живеещи по крайбрежието на Средиземно море.

Археологични разкопки на поселението в Дуранкулашкото езеро се водят още от 70-те години на ХХ век. Още тогава са открити артефакти, датиращи от около 10 000 г. пр.н.е., както и доказателства, че на това място е съществувало неолитно поселение. Към днешна дата мястото се смята за единствената напълно изследвана находка на Балканския полуостров, датираща към времето на Троянската война.

Припомняме, че през това лято в графство Монмътшър (Уелс, Великобритания) случайно беше открит краног – древно укрепено жилище, изградено на изкуствено създаден остров в езеро. Възрастта на находката е около 4900 години, което я прави по-древна от Стоунхендж и пирамидите.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...