22 септември 2015 г.

Бебетата и малките деца, чиито родители специално заради тях повтарят различни думи, по-късно говорят по-добре и имат по-голям речников запас. До този извод са достигнали изследователи от университетите в Харвард и Мериленд (САЩ).

Специалистите са наблюдавали как майките разговарят със своите седем месечни деца. Учените оценяват способността на бебетата да разбират езика, а след това – речниковият запас на същите мъници, когато навършат две години.

Изследователите установяват, че децата с по-добре развити езикови навици се различават от връстниците си – първо техните родители от рано са им повтаряли различни думи, а самите деца са проявявали по-голям склонност да се съсредоточават върху това, което им се приказва. Като следствие от тези фактори се появява и способността им по-добре да анализират езика и да го възпроизвеждат по-лесно.

“Децата на седем месеца, чиито родители специално заради тях им повтарят различни думи, показват по-добри езикови навици година и половина по-късно. До скоро се смяташе, че е важно просто да се говори на децата, но как точно да се прави това, не беше ясно”, казва Рошел Нюман.

Изследователите се надяват, че чрез получените данни ще са в полза на бъдещите родители. Днес е клинично доказано, че родителите – по условие – говорят с децата по-бавно и напевно, но благодарение на новите данни ще се научат по-ефективно да формират езиковите навици на децата чрез многократно повторение на думи.

Според резултати от по-ранни изследвания на немски учени, бебетата се запознават със звученето на родния си език още през последните месеци на бременността, защото бебето чува онова, което се случва извън майчината утроба. Затова и новородените са способни в плача си да възпроизвеждат интонационно родния си език.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...