6 август 2015 г.

Видео от обратната страна на Луната, докато естественият ни спътник преминава на фона на Земята, е качено в канала на NASA в YouTube. Клипът е създаден от поредица снимки, заснет по време на тестовете на DSCOVR — космически апарат, чиято основна задача е да наблюдава едновременно Слънцето и Земята.

Изображенията са заснети на 16 юли 2015 година от разстояние около 1,6 милиона километра от Земята, с помощта на инструмента Earth Polychromatic Imaging Camera (EPIC), намиращ се на борда на Deep Space Climate Observatory (DSCOVR). Заснемането започва над Северна Америка и завършва над Австралия, като целият период е около пет часа.

Странните зеленикави оттенъци, които може да се забележат в дясната страна на Луната се дължат на принципа на работа на самата камера EPIC. Снимките, които тя прави са всъщност поредица от няколко кадъра, заснети през интервал от 30 секунди, като се използват различни филтри: от ултравиолетов до инфрачервен. След това три последователни изображения се обединяват в едно, но за същото време Луната успява леко да се премести.

За пръв път човечеството вижда обратната страна на Луната през 1959 година, когато съветската станция “Луна-3” прелита над нея и изпраща невидимата от Земята част на повърхността на спътника ни. След това няколко мисии на NASA правят детайлно заснемане на Луната от всички възможни страни.

Снимките, които прави EPIC, позволяват по-добре да се разберат протичащите на Земята климатични процеси, да се наблюдават нивата на озон в атмосферата, ултравиолетовото албедо и т.н.
Снимките от апарата се изпращат на Земята със закъснение от 12-16 часа. Засега се публикуват само избрани кадри, но през есента NASA обещава да създаде отделен сайт, където ще са достъпни всички постъпващи от апарата данни. Два пъти през годината спътникът ще снима и Луната.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...