5 август 2015 г.

Водеща в производството на уиски японска компания изпраща в космоса количества от продукцията си, за да разбере как безтегловността се отразява на процеса на стареене на напитката. Предвидено е на борда на Международната космическа станция да бъдат проведени експерименти с шест типа уиски и няколко образци от други алкохолни напитки, които произвежда компанията.

Представител на компанията обяснява, че уискито се съхранява в нормална стъклена опаковка. Сред образците има както нова реколта от напитката, така и вече отлежало 21 години уиски. Пробите ще останат една или две години в космоса, след което ще бъдат върнати на Земята, за да се тестват. Представителят на компанията подчертава, че “космическото” уиски няма да се продава на никого и при никакви условия.

На борда на МКС уискито ще отлежава в японския модул Кибо - най-голямата единична структура на станцията, а за начало на експеримента е определена датата 16 август

Представителят на компанията казва още нещо, което е важно за любителите на уиски: “Знаем, че мекият вкус на алкохолните напитки се придобива с процеса на стареене, но въпреки постоянните изследвания, които провеждаме, и досега не сме наясно какво точно се случва през времето на отлежаване”.
Изследователите на компанията предполагат, че в условията на безтегловност, при подтисната конвекция в течността, вкусът на уискито ще стане още по-мек.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...