4 август 2015 г.

Да се потопиш в басейн с доматен сок може и да не е невероятно постижение, но поне е забавно. На снимката е запечатан момент от Доматения фестивал, който се проведе от 30 юли до 2 август в южнокорейския град Хуачон, намиращ се на 90 километра североизточно от столицата Сеул.

Фестивалът, посветен на отиващото си лято, се провежда в Южна Корея за 13-та поредна година. За забавленията се използват домати, произведени в района на провинция Кануон. В областта температурите се колебаят в доста широк диапазон, затова и доматите израстват здрави и с голяма хранителна стойност. Организаторите на фестивала в лицето на местната администрация търсят чрез празненствата да привлекат посетители, които да опитат от произвежданите в провинцията домати и едновременно с това да се повеселят.

По време на четирите дни на празника се провеждат много състезания, сред които конкурс за ядене на домати и издирване на златни пръстени (с общо тегло от 170 грама) сред огромна порция доматено пюре. През всеки от последните два дни организаторите раздават на гостите на фестивала 1000 порции спагети и още толкова порции от националното ястие бибимбап (ориз, приготвен със зеленчуци в гърне).

И понеже Южна Корея може да ви се стори твърде далеч, може да посетите Доматения фестивал в “родното му място” – испанския град Буньол. Томатината, както се нарича празника, се провежда в края на август и продължава цяла седмица. Испанската томатина, в която основното занимание е “битки с домати”, се провежда вече 70 години. От 1980 година насам доматите за празника се доставят за сметка на местната администрация, а през 2002 година Бюрото по туризма на Испания дава на фестивала международен статут.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...