4 август 2015 г.

Смятаната за оптимална температура, до която се охлаждат лятно време повечето офис помещения, е комфортна само за мъжете. До този извод са достигнали учени от Медицинския център към Университета в Маастрихт (Холандия).

Целта, която са си поставили биолозите, е, да изяснят дали температурата, поддържана в офисите с климатици, е подходяща за всички сътрудници. Изследвани са дами, чиято работа в офиса не изисква полагането на много физически усилия. При това, биолозите отчитат и факта, че през лятото жените са облечени най-често с ризи с къси ръкави и поли.

Оказва се, че за работещите в офиси дами оптималната температура в помещенията трябва да е 24,5 °C, докато в същото време за мъжете предпочитат на работното си място  градусите да са 22. Тази разлика е свързана с обмяната на веществата, която при мъжете протича с 20-30% по-бързи темпове, отколкото при жените. Освен това, мъжете имат повече мускулна маса, която генерира топлина.
Снимка, направена с инфрачервена камера, показва разликата в температурите на телата на мъж и жена. Видими са разликите в температурите, особено на ръцете - ръцете на жените са по-хладни.
Биолозите обръщат внимание на това, че съвременните климатични системи в офис сградите са разработени в съответствие с изследване, проведено през 60-те години на ХХ век, в което са участвали само 40-годишни мъже. Учените отбелязват, че този стандарт не отчита половите различия на работещите в офиси, както и физиологичните им особености.

Обмяната на веществата се забавя с възраст, затова и по-възрастните хора в офиса обичат да им е по-топло. “Не препоръчваме на всички да нагласят температурата на някакви конкретни градуси, а обръщаме внимание на това, че при избора на оптимална температура следва да се отчитат разликите в метаболизма на служителите от различните полове”, казва авторът на изследването биологът Борис Кингма.
Учените се надяват, че разработката им не само ще повиши комфорта в офиса, но и ще се получи намаляване на обемите вредни вещества, които се отделят при работата на климатиците.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...