17 август 2015 г.

Резервоар №2, който е част от системата за снабдяване с вода на Лос Анджелис, беше "засипан" с 96 милиона пластмасови топки. Това е начинът, по който местните власти се надяват да спасят градския резервоар от пресъхване и замърсяване.

Площта на водоема е 175 акра, т.е. повече от 700 000 квадратни метра, пише Daily Mail. Обемът му е над милион кубични метра вода. Последните 20 000 от пластмасовите топки бяха пуснати лично от кмета на града Ерик Гарсети.

Черните пластмасови топки с размер на средно голяма ябълка трябва да спрат изпарението на водата и да защитят водоема от прах, кални дъждове, химикали и евентуално да спрат цъфтежа на водорасли. Топките освен това ще спрат птици, животни и други потенциални преносители на зарази.


Неслучайно топките са черни – тъмното покритие ще поглъща слънчевите лъчи. Една топка струва 36 цента. По този начин остроумното решение на проблема със защитата на водоема струва на калифорнийския регион около 34,5 милион долара.

По думите на члена на градския съвет Мич Енглендър, използването на други методи за спасяването на водата от резервоара и запазването й, биха стрували поне 10 пъти повече.


1 коментара:

  1. Поглъщайки топлина, няма ли да затоплят водата и увеличат идпарението? Топките ще увеличат многократно и изпарителната площ на водната повърхност! По отношение на птици е много добро решение!

    ОтговорИзтриване

Може да ви е интересно...