17 август 2015 г.

Откакто операционната система Windows налага хегемонията си в света на компютрите, потребителите са прекарали милиони часове през работно време в игра на “подарените” игри. Спомнете си колко време сте разпускали с нареждане на пасианси или в търсене на скритите “минички”.
Сега Microsoft разкрива какво е предназначението на тези игри.

Пасиансите Solitaire и FreeCell, както и “миночистача” Minesweeper и играта “Купи” Hearts се появяват в ранните версии на операционната система Windows, но не само за да забавляват потребителите. Основната им задача е да помогнат на ползвателите да се запознаят и усвоят новите функции на компютрите. Нещо като “забавен” начин да разберат какво още може да прави машината.

Най-рано от всички е разработен пасиансът Solitaire. Включен е още в Windows 3.0 през 1990 година. Играта е известна от началото на XVIII век, а дигиталната й версия има за цел да покаже на потребителите, че в бъдеще няма да им е необходима маса, за да играят игри с карти. Но основната задача, която изпълнява пасиансът е да покаже на потребителите, които до този момент управляват компютрите преди всичко с въвеждане на команди в командния ред, че вече е настъпило ново време – ерата на компютърната мишка.

Подобна е мисията и на играта “Миночистач”, която като принцип е заложена още в игрите за електронно-изчислителни машини от 60-те и 70-те години на ХХ век. Minesweeper е включена в пакета Windows 3.1, която се появява през 1992 година. Задачата й е да научи потребителите да ползват функциите на левия и десния бутон на мишката и едновременно да направи движенията с мишката по-точни, бързи и сигурни.

Пак в Windows 3.1 се появяват и играта “Купи” и пасиансът FreeCell. Hearts може да се играе в мрежа и това е основната й задача – да покаже на потребителите какво им предлага NetDDE  - технологията, разработена от Microsoft за осъществяване на мрежови комуникации. В същото време пасиансът FreeCell показва възможностите на интерфейса Win32s, който позволява на 16-битовата Windows 3.1 да се обработват данни с размер от 32 бита.

Впоследствие Microsoft прави опити игрите да не бъдат включвани в новите версии на операционната система. В излязлата през 2012 година Windows 8, корпорацията не включва нито Minesweeper, нито Hearts. Но в последната версия Windows 10, която се предлага от няколко седмици, Minesweeper, Hearts и FreeCell може да бъдат закупени отделно от онлайн хранилището с програми.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...