17 август 2015 г.

Мнозина, решили да свалят няколко килограма с диета, започват от там, че се опитват да консумират по-малко въглехидрати. Това им действие е продиктувано от широко разпространеното мнение, че именно това е пътят за  понижаване на теглото. Учените обаче са категорични и съветват да не се поддавате на всеобщата заблуда. 

Всъщност, най-ефективен метод да се избавите от излишните килограми е като се намалят мазнините в хранителния режим. Заключението е на специалисти от Националния институт по здравеопазване в САЩ.
Изводите си базират на изследване с участието на 19 души, страдащи от затлъстяване. В началото на изследването дневно са поемали с храните 2700 калории. После енергийността на храната им е намалена с една трета, като на една част са занижени количествата на мазнините, а на други - на въглехидратите.

Учените анализират детайлно ефекта от двата типа диети. Според данните от изследването, за 6 дни участниците, с намалено количество на мазнините са намалили средно по 463 грама от теглото си. Онези, които са на въглехидратна диета, са свалили средно по 245 грама.

По-рано диетите със занижена консумация на въглехидрати се смяташе за най-добрият начин да се избави човек от натрупаните мазнини, тъй като води до пренастройване в обмяната на веществата, като понижава съдържанието на инсулин в организма. Според думите на един от ръководителите на новото изследване доктор Кевин Хол, в реалния живот, където хранителният режим не се контролира толкова строго, за хората е по-лесно да се придържат към диета с по-малко въглехидрати (сладко и тестени изделия), затова и наблюдават някакъв ефект, когато се подложат на такъв хранителен режим.

Независими експерти от своя страна подчертават, че най-добрата диета е онази, която човек може да поддържа постоянно. И отбелязват още, че макар диетата с ниски нива на мазнините да дава по-добър резултат, засега не е проучен дългосрочният ефект от нейното прилагане.

По-рано американски медици заявиха, че при деца, предразположени към затлъстяване, не бива да се прибягва до диета с малко мазнини. Докато извършват едни и същи дейности като възрастните, децата разходват повече енергия. А японски у датски учени препоръчват, ако поддържате формата си с тренировки, да правите малки почивки по време на натоварванията, защото именно почивките позволяват по-бързо да се изгарят натрупаните в организма мазнини.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...