16 август 2015 г.

Ако всеки ден човек отделя по три минути за да поиграе тетрис, това ще му помогне да повиши самоконтрола си и влечението към вредни навици. До този извод достигат психолози от Великобритания и Австралия.

В експеримента участват 31 студенти на възраст между 18 и 27 години. Те са помолени всеки ден по седем пъти да изпращат SMS до изследователите, в които да съобщават, когато почувстват някакви физически потребности като сън или глад, например. Освен да известят за това си желание, участниците трябва да оценят по скала от 0 до 100 колко силно искат нещото. Половината от участващите в теста преди да изпратят SMS-а трябва да играят три минути тетрис, докато другата половина не е задължена да извършва това.

В 60% от случаите студентите, съобщават на учените за възникналото у тях желание за хранене или задоволяване на жажда. В 21% от случаите съобщават, че им се пуши цигара, или че имат нужда да пият алкохол. 16% от участниците заявяват, че през деня изпитват нужда да подремнат или да поиграят на компютъра. В крайна сметка е установено, че три минути игра на тетрис отслабва желанията към всички потребности – без изключение – с между 56 и 70%.

“Желанията ни до голяма степен са свързани с въображението и паметта ни. Човек си спомня предшестващ опит, когато е опитвал някакво удоволствие от дадена дейност или храна, напитка и т.н. Играта пренасочва към себе си менталните процеси, които лежат в основата на въображението: трудно е да си представяш толкова “живо” нещо и едновременно да играеш тетрис”, казва един от авторите на изследването професор Джеки Андраде.

Изследователите отбелязват, че откритието им е само първата демонстрация на това, как когнитивните пречки, налагани в работата на мозъка, могат да бъдат използвани, за да се намали пристрастяването към кофеин, никотин и други подобни вещества.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...