13 юли 2015 г.

Неандерталците са оцелявали най-вече с храната, която им е осигурявал лова. А това е опасно занимание. Нерядко праисторическите ловци сами са ставали плячка за дивите зверове, които са преследвали. В статия, публикувана в списание Archaeological and Anthropological Sciences се разказва за това, кои от зверовете са се превръщали в преследвачи на неандерталците.

Изводите си изследователите правят на база проучване на 140 съвременни медицински експертизи, в които са описани нападения срещу хора от лъвове, тигри, мечки, леопарди и други хищници. Отчетите от аутопсиите на тези случаи са сравнени с описания на останките на неандерталци. Оказва се, че следите, запазили се по костите на древните хора и тези от съвременните жертви на нападения, съвпадат доста често.
Теменната част от черепа, открит в Кова Негра със следите, оставени след нападение на хищник
Като пример авторите на изследването посочват останките на дете-неандерталец, открити в пещерата Кова Негра (Валенсия, Испания), по чийто череп са се запазили следи от нападение на едър хищник. Водещият автор в изследването Едгар Камарос смята, че това е доказателство, че хищните зверове са изиграли важна роля в човешката еволюция.

Разполагайки с данните от съвременните съдебно-медицински експертизи занапред ще е лесно да се определи що за хищник е оставил следите по костите, тъй като при всяка травма характерът на нараняванията е много специфична.

В последните години представите ни за диетата на неандерталците доста се промениха. Преди се смяташе, че те са били изключително месоядни. Дори са изказвани предположения, че такава тясна хранителна специализация се е оказала една от причините за измирането им, защото не са можели да се конкурират успешно с всеядните Homo sapiens.

Анализите на копролити обаче, както и на останките от нишесте, открити в запазилият се по зъбите на неандерталци зъбен камък сочат, че те са употребявали като храна и растения – някои треви, корени и зърна. Вероятно в хранителните им припаси са присъствали дивият грах, жълъди, фъстъци, диви маслини, кедрови орехи, фурми, ечемик. (Някои антрополози допускат дори, че неандерталците са умеели да приготвят варени ястия). Неандерталците са се хранили и с гълъби, при това е изяснено, че са станали любители на птичето месо много преди хората от съвременния тип да са опитали пернатия дивеч.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...