13 юли 2015 г.

Една от най-известните фигури от платото Наска - 50-метровото колибри
Японски учени са открили на прочутото плато Наска в Перу нови геоглифи. Те са създадени значително по-рано, отколкото рисунките, известни към момента, които са вписани в списъка със Световното наследство на човечеството.

Специалисти от университета Ямагата изучават геоглифите на платото Наска от 2004 година насам. Тази група от изображения, намиращи се в южната част на Перу, са известни от края на 20-те години на ХХ век, но до момента не са намерени отговори на много въпроси: кой е създавал тези гигантски геометрични фигури и рисунки, кога, защо и по какъв начин са изработени. От земната повърхност е много трудно, или почти невъзможно да бъдат видени много от геоглифите.
46-метровия паяк
Предположенията са, че с помощта на тези рисунки древните обитатели на долината са контактували с божествата си. Не е изключено, освен ритуалните функции геоглифите да са имали и някакво астрономическо предназначение. Смята се, че изображенията са създадени между V век пр.н.е. и V век от н.е. Голяма част от известните до сега рисунки се отнасят за края на този период.
Компютърно обработен модел на част от новооткритите геоглифи
Откритите от японските учени нови 24 рисунки са с размери, вариращи от 5 до 20 метра. Те са с няколко века по-стари и са сред най-първите, издълбани в платото. Откритието е направено с помощта на триизмерен скенер в местност, намираща се на около километър и половина от град Наска. Всички рисунки изобразяват животни, но много от тях са се запазили в прекалено лошо състояние. Учените са успели да идентифицират само изображение на кон и лами. Те са значително по-малки от “класическите” геоглифи – 50-метровото колибри, 120-метровия кондор, 46-метровия паяк и т.н. Технологията, по която са създадени новооткритите рисунки, също се различава.
Компютърно обработен модел на част от новооткритите геоглифи
По този начин новата находка не само, че не дава отговори на основните въпроси около загадките на платото Наска, а напротив – дава на учените нови стимули за последващи изследвания.

1 коментара:

  1. "Всички рисунки изобразяват животни, но много от тях са се запазили в прекалено лошо състояние. Учените са успели да идентифицират само изображение на кон и лами. Те са значително по-малки от “класическите” геоглифи..."
    - Какъв кон в Южна Америка!? :-?

    ОтговорИзтриване

Може да ви е интересно...