19 юни 2016 г.

В света на рекламата повечето постери се изработват така, че текстът по тях да може лесно да се чете както отблизо, така и от далеч.

Графичният дизайнер Даниел Бритън обаче е разработил нов, уникален шрифт, чиято цел е да ни накара да се замислим за проблемите, които срещат хората, страдащи от дислексия.
Убеден, че за огромна част от обществото дислексията е недоеценена, а и от научна гледна точка не добре изучена, Бритън съставя този шрифт по време на последната година от обучението си в университет, като опит да заостри вниманието към проблема.
“Мнозина смятат, че хората с дислексия са глупави, мързеливи, че не полагат достатъчно усилия. Когато се опитват да демонстрират на хора без този проблем, какво е усещането да страдаш от дислексия, обикновено прибягват до замъглени букви с размити краища, или пък завъртат буквите “е” наопъки и променят разстоянията между думите”, казва Бритън пред MailOnline.

Като един от хората, страдащи от дислексия, Бритън осъзнава, че подобни кампании с посочения подход не дават точна представа за проблема.
“Човешкият мозък може да надмогне това състояние и да го “прекодира”. Така че хората все пак могат да се справят с четенето. И отново не сте в състояние да придобиете точна представа за дислексията. За повечето хора с дислексия, цифрите и буквите не “подскачат” по страницата, не се размиват пред погледа, а и ние възприемаме цветовете нормално. Просто се касае до нарушена връзка между това, което виждат очите и мозъка. Виждате информацията, възприемате отделно всяка от буквите, но нещо се обърква в мозъка и това нещо спира процеса на разчитане на “видяната” информация или го прави толкова муден, че е неприложим”.

За да ни покаже какво точно изпитват хората с дислексия, Бритън изкуствено кара мозъка на “нормалните” хора да четат трудно шрифтът, който е създал. В него от всяка буква са премахнати 40% от линиите, така че когато се опитате да прочетете написаните изречения, ще усетите колко бавно протича процеса на четене.

По данни на оррганизацията Dyslexia International, от дислексия страдат над 700 милиона души по света. Затруднявайки възможността да се чете и пише, проблемът превръща обучението на човек много тежък процес, а в крайна сметка може да доведе и до невъзможност на индивида да се реализира в живота.
Засегнатите от дислексията са с различна степен на “увреждане” на възможността да четат и пишат, и посочената тук снимка е само за онагледяване на проблема, а не точното му представяне. Още от работите на Даниел Бритън може да намерите на личния му сайт.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...