19 юни 2016 г.

Утринна мъгла е надвиснала над обраслите със зеленина изоставени домове на един от островите Шънси от архипелага Чжоушан в Източно китайско море. В изоставеното рибарско селище вече властва бръшлянът, който с водопадите си от листа е покрил всички изоставени сгради. Рибарите и техните семейства отдавна са напуснали процъфтяващото някога село и са се преселили да живеят на континента, където е по-лесно да се транспортира и продава улова. На селото-призрак с неговите бръшлянови домове могат да се любуват само туристите, които могат да усетят контраста с бесния ритъм на намиращия се наблизо мегаполис – Шанхай.

Градският окръг Чжоушан обхваща територията на едноименния архипелаг. Намира се във входа на заливите Ханчжоуван и Сяншънган. Архипелагът е съставен от 3306 рифа и 1390 острова (от които стотина обитаеми). Около 400 от островите Шънси, разположени в северната част на архипелага, се намират само на 18 морски мили (около 33 километра)  от мегаполиса Шанхай.

Заради красивите си пейзажи, скалисти склонове, рифове и плажове, архипелагът се е превърнал в развиваща се туристическа дестинация.  На желаещите да си починат на това място се предлагат занимания като риболов, сърфинг или просто да се пекат на слънчевите плажове. Остров Путошан пък е място за религиозен туризъм за много будисти. Там се намира една от Четирите свещени планини за будизма и много будистки храмове.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...