23 юни 2015 г.

Сред най-могъщите и влиятелни култове в Древен Египет е преклонението към Анубис – богът на смъртта с глава на чакал. По време на нови разкопки археолози са се натъкнали на катакомби в близост до храм на Анубис, където са открили почти осем милиона мумифицирани кучета и кученца.

Египтяните са издигнали храма и катакомбите в чест на Анубис в Сакара – селище, разположено на около 30 километра южно от Кайро. Там се намира най-древният некропол на столицата на древното царство – Мемфис. И по-рано археолозите са откривали на това място катакомби с мумифицирани останки на много други животни (ибиси, ястреби, бабуини и бикове). Това е доказателство, че египтяните са се покланяли и на други зооморфни богове.

“Днес туристите, които посещават Сакара виждат пустинна местност с няколко пирамиди и няколко по-известни паметника, посветени на култовете към различни животни. Но ако имахме шанса да посетим това място по време на късното царство – през 747 – 332 година преди новата ера, то щяхме да видим храмове, търговци, търгуващи с бронзови статуи на божества, свещеници, водещи нескончаеми процесии, хора, предлагащи да тълкуват сънищата ви. Вероятно някъде наблизо са живеели животновъди, отглеждащи кучета и други животни, които после да бъдат превърнати в ритуални мумии в чест на боговете. Това е било оживено място”, разказва водещият автор на изследването Пол Николсън, професор по археология в университета в Кардиф.

Отдавна е известно, че жителите на Древен Египет масово са мумифицирали животни. Още римския поет Ювенал пише за това, че “лудите египтяни почитат чудовищна божества, и може да откриете цели градове, посветени на котки, речни риби или кучета”.

През 1897 година френският археолог Жак дьо Морган публикува работата си за некропола на Мемфис, но в нея само мимоходом споменава за катакомбите с кучешки мумии. Други изследователи също не са обръщали особено внимание на тях, така че сегашното изследване е изцяло фокусирано върху тези подземни масови култови погребения.

Дьо Морган оставя карта, която показва разположението на катакомбите с мумии на кучета, но плаващите пясъци и земетресението от 1992 година превръщат малката катакомба недостъпна за изследвания. Поради тази причина Никълсън и колегите му проучват големите катакомби и прекарват безкрайни часове, изследвайки каменните стени и мумифицираните останки.

“Катакомбите представляват поредица от дълги, тъмни тунели. Там не прониква естествена светлина и като цяло гледката е много внушителна”, казва Никълсън.
Тези катакомби се предполага, че са изкопани през IV век пр.н.е. и преминават през скалисти слоеве от ипърския слой (т.е. на възраст от около 48-56 милиона години).
Като доказателство за това предположение е и фактът, че в тавана на една от галериите са открити вкаменелостите на огромно морско гръбначно животно, чиято възраст е над 48 милиона години. Не е ясно дали това изкопаемо е било забелязано от древните строители на катакомбите.

Изследователите са проучили всички достъпни части от катакомбите, чиято дължина достига 173 метра, а на някои места коридорите са широки по 140 метра. Вътре са се натъкнали на мумии на чакали, лисици, соколи, котки и мангусти, но 92% от всички мумии са на кучета. Не е съвсем ясно, защо сред кучетата са погребани и други животни, но учените предполагат, че зад това стоят някакви митологични причини.

“Някои кутрета са мумифицирани само няколко часа след раждането им. Най-вероятно са отглеждане специално за целите на този култ. Едва ли са убивани с прилагане на сила – липсват каквито и да е свидетелства като счупени вратове, каквито се срещат често при мумиите на големи кучета. Сигурно са ги вземали от майките им и кутретата са умирали от глад и обезводняване. Едновременно с това открихме и мумии на възрастни кучета, погребани с пищни церемонии. Това вероятно са били екземпляри, живели в храма”, казва Никълсън.

Култът към животните е популярен до около 30 година след новата ера, т.е. до времето на римската окупация. Учените смятат, че подобни ритуали са били нещо като символ на национална идентичност във времената, когато страната е завладяна от други народи (например, либийци или перси).

Много от мумиите са достигнали до наши дни в плачевно състояние. Или са разпрашени или са окрадени от грабители или пък фермери (които са използвали мумиите за торене).
Въпреки това археолозите са открили достатъчни доказателства за това, че животните, използвани за култа към Анубис, са били важна част от древноегипетската икономика. Мнозина историци се съгласяват с мнението, че храмовете и катакомбите към тях са стимулирали търговията и до известна степен онова, което през тази далечна епоха може да се нарече масов религиозен туризъм.

Статията за новата находка е публикувана в списание Antiquity.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...