23 юни 2015 г.

Един от най-древните известни до този момент европейци от съвременен тип е имал в рода си неандерталски предтеча, който му се е падал пра-пра-дядо. В статия за списание Nature учените описват резултатите от изследване, на база на което правят своите заключения.

През 2002 година на археологическата стоянка Пештера-ку-Оасе в Румъния са открити останки на древен човек от съвременния вид. С помощта на радиовъглеродно датиране е установено, че той е живял приблизително преди 42-37 хиляди години, което го прави един от най-древните известни на науката праевропейци. По името на мястото, където са открити останките, човекът е наречен Оасе 1.

Анализът на останките показва, че човекът е имал някои черти, характерни за неандерталците, затова антрополозите изказват предположението, че в рода му е имало както хора от съвременния тип, така и неандерталци. Сега учените са успели да изследват ДНК от останките и по новите им оценки между 6 и 9,4% от генетичните последователности отговарят на неандерталски.

“Фактът, че 4-6 поколения по-назад в рода на Оасе 1 е имало неандерталец, позволява да се твърди, че моментът на кръстосването е отдалечен на по-малко от два века от раждането на Оасе 1", пише в статията Сванте Паабо от Института по еволюционна антропология в Лайпциг (Германия).
По-рано учените предполагаха, че хората от съвременния тип са тръгнали към Евразия от Африка, и преди около 50-60 хиляди години по пътя си в района на Средна Азия са се кръстосали с неандерталците, след което са се разселили из Евразия. В резултат на смесването на двете генетични линии в генома на съвременните хора (освен коренните жители на Африка) се откриват между 1 и 3 % неандерталска ДНК.

В Европа съвременният човек се появява около 45-35 хиляди години. Различни останки, открити в различни точки на Европа, свидетелстват, че хората и неандерталците са живели заедно в течение на хилядолетия и са имали възможността да се кръстосват. ДНК анализът на Оасе 1 е ново потвърждение за тази хипотеза. Самият индивид обаче не е оставил следи в генома на съвременните европейци. Възможното обяснение на този факт е, че племето, към което е принадлежал, по-късно е било изтласкано от други човешки групи.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...