23 юни 2015 г.

В град Юйлин, Китай, всяка година се провежда Фестивал на кучешкото месо. Въпреки протестите на световната общественост и намаляващата с всяка изминала година склонност на местното население да участва във фестивала, все още не са малко поклонниците на тази традиция.

Град Юйлин се намира в централен Китай, в провинция Шънси. От векове в китайската кухня присъства кучешкото месо, но фестивалът в Юйлин води началото си от скоро – от 90-те години на ХХ век. Някога в Китай се е смятало, че блюдата, приготвени от кучешко месо, вливат в човешкото тяло топлина и така хората по-лесно преживяват зимните студове. В същото време, фестивалът в Юйлин, винаги се провежда в дните на лятното слънцестоене, затова на почитателите на този гастрономичен лукс се предлага вече друга причина: кучешкото месо носи здраве и късмет.

Всяка година за Фестивала се колят над 10 000 кучета. Организаторите гарантират, че животните са само бездомни, изловени и специално доставени от всички краища на страната. Но много са хората, които смятат, че под ножа минават и откраднати домашни кучета. Провеждането на мероприятието винаги е съпроводено и от мащабни протестни акции, но засега никой не е успял да попречи на провеждането на фестивала.

В Китай няма закон за защита на животните. Преди години е внесен законопроект за разглеждане от властите, в който се предвиждат големи глоби (от $900 до $80 000) за изтезаване на животни, за онези, които ползват кучета и котки за храна и т.н., но за момента все още няма решение.
Поради тази причина, фестивалът на кучешкото месо формално не е незаконен. Едновременно с това, китайското правителство, заради нежеланието си да се конфронтира със защитниците на животните, заема неутрална позиция. Чиновниците просто се правят, че нищо не знаят за Фестивала.

Кучетата са под защитата не само на еколози от цял свят. Самите китайци все по-често се отказват от консумацията на този вид месо. Нещо повече, хора от цял Китай се събират по време на Фестивала в Юйлин и си купуват по няколко живи кучета, спасявайки ги по този начин. Фестивалът тази година се проведе през миналите почивни дни. Учителка се превърна в героиня – срещу сума от над 1000 долара та си купи 100 животни, предназначени да се превърнат в някое от многобройните блюда от кучешко месо.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...