29 април 2015 г.

Според съществуващите теории, водата се е образувала на относително късен етап от живота на Вселената. Учените смятат, че през много продължителен период от време след Големия взрив са съществували само леките елементи – водород и хелий. След това са се появили първите звезди, които са произвели в “реакторите си” следващите в периодичната система елементи, сред които и кислорода. В още по-следващ етап този “строителен” материал е разпръснат из пространството, когато започнали да избухват свръхновите. Така се появила възможността водорода и кислорода и да се концентрират в определени региони в достатъчни количества, за да влязат в реакция и да образуват вода. В първите газови облаци обаче, съдържанието на кислород е било хиляди пъти по-малко, спрямо нивата му в Млечния път днес. Затова изследователите предполагат, че за образуването на значими количества вода са били необходими няколко милиарда години.

В списание Astrophysical Journal Letters са публикувани резултатите от ново изследване, според които водата може да се е срещала в изобилие на много по-ранен етап от развитието на Вселената - само милиард години след Големия взрив.

В прессъобщението астрофизикът Ави Льоб от центъра по астрофизика Харвард-Смитсониан обяснява: “Изследвахме химичните процеси в млади молекулярни облаци, където съдържанието на кислород е значително по-ниско от това в нашето Слънце. За наша изненада открихме, че дори и при такива условия може да се получат толкова водни пари, колкото се съдържат в нашата галактика”.

Льоб и колегите му от Университета в Тел Авив (TAU) са открили, че когато  температурата на ранната Вселена е била около 26 градуса по Целзий, е имало условия за образуването на значителни количества вода, даже и при недостиг на изходните суровини.

"Тогава Вселената е била значително по-топла, отколкото е сега и газовете не са имали възможността да се охлаждат ефективно”, обяснява съавторът на изследването Шмуел Биали.

Освен това, интензивността на космическия микровълнов фон е била по-голяма, а плътността на газа доста по-висока, отколкото е днес. И макар че ултравиолетовото излъчване на звездите в началото да е разрушавало появилите се молекули от течността, която смятаме за задължителна за да съществува живот, учените са на мнение, че в рамките на няколко стотици милиона години се е стигнало до равновесно състояние в образуването и разпадането на водата.

Трябва да се отбележи, че изследването посочва колко вода е възможно да е съществувала в газова фаза в молекулярните облаци, които на по-късен етап са “родното” място за по-късните звезди и планетни системи. Тези изчисления обаче не позволяват да се определи каква част от водата в крайна сметка може да се е оказала сред “строителните материали” за новите планетни системи.

Преди време Ави Льоб публикува друга своя работа, в която предполагаше, че само 15 милиона години след Големия взрив в някои райони на Вселената са съществували условия, благоприятни за формирането на най-простите живи организми.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...