29 април 2015 г.

Само преди два дни, на 27 април, по време на силна буря, разразила се в щата Луизиана, САЩ, силните пориви на вятъра буквално издухват товарен влак с 11 вагона. Случайно инцидентът е уловен от видеорегистратора на преминаващ автомобил.

Добрата новина е, че инцидентът се разминава без пострадали – товарната композиция не е превозвала опасни вещества, а под моста в този момент не са преминавали автомобили. Но бурята, преминала през целия щат, като на моменти ветровете са били със скорост от 112 км/ч, е нанесла на района много материални щети. Повалени са стотици дървета, изпочупени са електрически стълбове, а стотици хиляди остават временно без електрозахранване.
Докато спасителни екипи се опитват да разчистят мястото, където пада влаковата композиция, няколко автомобила, попаднали в задръстването заради инцидента,  буквално са ответи от силните пориви на вятъра.

През последния месец това е най-мащабното произшествие, причинено от природните стихии.
Подобни силни ветрове се формират поради няколко причини. Шкваловете се задействат от резките разлики в атмосферното налягане, предизвикани от локални или фронтални бури, при преминаването на тропически или извънтропически циклони, или при преминаването на торнадо. В последните десетилетия в САЩ се наблюдава тенденция за намаляване средногодишния брой торнада, но в същото време значително се увеличава мощта им.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...