28 април 2015 г.

В Коста Рика е открит нов вид необикновени жаби. Необичайното е, че приличат досущ на популярния герой от “Мъпетите” – жабока Кърмит.  Биолозите съобщават за откритието си в списание  Zootaxa. Новата жабка е наречена Hyalinobatrachium dianae в чест на Джанет Диана Кубицки – майка на Брайън Кубицки, ръководител на екипа, открил животинката.

Земноводното принадлежи към семейството на “стъклените жаби” (Centrolenidae), за които е характерна прозрачната кожа в областта на стомаха, през която може да се видят вътрешните им органи. Зеленият цвят пък им позволява прекрасно да се маскират сред листата на дърветата. Обаче за какво служи прозрачността на коремната им област, учените така и не са в състояние да обяснят.
За последно нов вид стъклени жаби е откриван в Коста Рика през 1973 година

“Жабокът Кърмит” на дължина достига до 2,5 см. Отличава се с наситено зеления си цвят и изпъкналите бели очи. За разлика от останалите си стъклени събратя, а и на другите жаби като цяло, Hyalinobatrachium dianae издава странни, подобни на подсвиркване звуци. Те напомнят по-скоро насекомите и вероятно поради тази причина биолозите досега не са успявали да опишат вида.

Hyalinobatrachium dianae живее в горските масиви на Коста Рика с надморска височина между 400 и 800 метра. Точният брой на “кърмитите” е неизвестен, но се предполага, че популацията им е малобройна.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...