28 април 2015 г.

Тисът от Ашбритъл е част от много легени и митове. Хората вярват, че насипът, на който расте дървото, е издигнат още през бронзовата епоха и под него е погребан велик вожд от доримския период.
Тисът, който расте на гробището на църквата “Св. Йоан Кръстител” в селцето Ашбритъл (Съмърсет, Великобритания) е смятан за най-старият жив организъм на Острова. Короната му е огромна, а стволът му е с обиколка от около 12 метра.

Специалистите са на мнение, че тисът просто преминава
през етап на смяна на листата и скоро отново ще в
цветущо здраве
Църковният настоятел Чарлз Добъл, който се грижи за дървото, казва: “Вероятно това дърво е най-старото живо същество във Великобритания. Когато човекът е започвал да строи Стоунхендж, това дърво вече е било на солидна възраст. Специалистите твърдят, че тисът е на възраст между 3500 и 4000 години. А днес изглежда болнаво. Затова се страхувам и си мисля, дали това дърво няма да умре, преди да изчезне нашата малка селска църква”.
Старият Тико е на повече от 9550 г.
Специалистите обаче са на друго мнение. Според тях дървото просто преминава през труден период и само след няколко години отново ще е в прекрасна форма. Тисовете на практика не могат да загинат “от старост”.

Като най-старо дърво в света се слави Старият Тико (Old Tjikko), който расте на планински склон в Централна Швеция. Обикновеният смърч по оценки на специалистите е на възраст от поне 9550 години, но не е най-старият клонален обикновен смърч – той е най-старото самостоятелно растящо дърво. (Съществуват клонални колонии, за които учените смятат, че са на възраст над 80 000 години).

Съвсем наскоро в Китай бяха открити повече от 100 островърхи тиса, чиято възраст варира между 900 и 1000 години.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...