26 март 2015 г.

През далечната 1872 година на старо гробище на остров Бирка започват археологически разкопки. До 1895 година археолозите изследват стария търговски център на “шведските” викинги. Сред находките от това време и сребърен пръстен с инкрустация на камък в розово-лилав цвят.
Пръстенът е открит в правоъгълен дървен ковчег, заедно с други украшения, фибули и останки от дрехи. Костите са напълно разложени, но полът на погребания човек може да се установи по намерените артефакти – най-вероятно това е била жена. Гробът е датиран от около 850 година.

Артефактът е вписан в каталога на Шведския исторически музей в Стокхолм като пръстен с камък. Изследователите предполагали, че е изработен от позлатено сребро, а инкрустацията е от аметист. Надписът, гравиран на камъка, специалистите превеждат като “Аллах”. Подчертава се, че надписът е на арабски, изпълнен в куфистки стил.

След повече от сто години находката привлича вниманието на международен екип от учени, ръководен от биофизика Себастиян Вьормлендер от Университета в Стокхолм. “Това е единственият пръстен с арабски надпис, откриван в Скандинавия. Има няколко други пръстена в арабски стил, но без надписи”. Така ученият обяснява интереса си към артефакта.

С помощта на електронен микроскоп изследователите откриват, че вписаното в музейния каталог описание е неточно. Пръстенът наистина е изработен от сплав с високо съдържание на сребро (около 94,5%), но няма никаква позлата. А инкрустираният “камък” се оказва не аметист, а цветно стъкло, пишат учените в статия за списание Scanning.
Те отбелязват, че инкрустацията – въпреки че не е от аметист, а от стъкло – е била доста ценна за времето си. “Цветното стъкло е непознат материал за Скандинавия от епохата на викингите”, казва Вьормлендер.


Детайлното изследване на гравирания надпис показва, че е изпълнено с ранно куфистка писменост, което съответства с датировката на погребението. Надписът се интерпретира като “За Аллах” или “на Аллах”. Но може да се прочете и по друг начин – “Иншаллах” – “Както пожелае Бог”. “Сигурно никога няма да узнаем точния смисъл на надписа, нито къде и защо е направен”, пишат изследователите.

Въпреки това, арабският надпис показва връзката между два значително отдалечени един от друг региона – Скандинавия и Халифата.

Любопитно е, че артефактът се е запазил в идеално състояние. На металната повърхност на пръстена са запазени следи от полировката му. Това е свидетелство, че украшението почти не е ползвано и е притежавано от много малко на брой собственици. Казано с други думи, пръстенът се е озовал на остров Бирка не по дългия “търговски” път, преминавайки от ръка в ръка, а директно. Предметът вероятно е попаднал от бижутерът-мюсюлманин до жената в Скандинавия, преминавайки само през ръцете на 1-2 души, а защо не и директно.

Не е изключено самата жена да е била родом от мюсюлманските райони. А е възможно и “шведски” викинг да е купил (или отнел) пръстена по време на “командировка” в Халифата. Каквато и да е истината обаче, сигурно е едно – пръстенът е пряко доказателство за директни контакти между викингите и ислямския свят, заключават изследователите.

“В сагите на викингите се разказва за техните походи към Черно и Каспийско море и по-далеч, но не знаем доколко описаното е реалност и каква част е измислица”, казва Вьормлендер. Идеалното състояние на пръстена свидетелства, че тези разкази са били правдиви.

Припомняме, че наскоро изследователи откриха и други доказателства за контакти между Скандинавия и мюсюлманския свят – в умбото на щит на викинг бяха открити няколко ислямски монети. Находката е направена на територията на съвременна Норвегия и е от по-късно време, отколкото пръстена – касае се за средата на Х век.
Изследователите смятат, че викингът вероятно се е сдобил с монетите в Испания. Както е известно от историята арабите превземат полуострова в началото на VIII век, а викингите са участвали в походи до Пиринеите през IX–XI веках. Другият възможен път викингът да се сдобие с монетите е през търговския път по река Волга, който свързвал Скандинавия с арабския Халифат през ранното Средновековие.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...