26 март 2015 г.

Michael Aw / Solent News / Legion-media
Широко разпространено е мнението, че акулите и делфините не “другаруват”. Известни са случаи, когато стада делфини са защитавали хора, оказали се във водата и атакувани от хищниците. Въпреки това, делфините понякога ловуват заедно с акулите.

Фотографът Майкъл Оу е заснел интересно зрелище под водата – делфини, акули и един кит на лов сред огромен пасаж сардини край източните брегове на Южна Африка. Един от защитните механизми на сардините е да се прегрупират така, че да изглеждат по-многобройни. Около деветте милиона риби в пасажа се опитват да се наредят в сферична форма, за да “стреснат” нападателите си, но явно това никак не помага.

Първи атакуват делфините, които буквално разделят ятото сардини на части. После в “битката” влизат акулите и китът, а за да е пълен ужасът за сардините, от повърхността ги атакуват корморани. Цялата съвместна атака продължава над седем часа, разказва фотографът, наблюдавал зрелището. При това, “ловците” помежду си  не проявяват абсолютно никаква агресия.

При други условия, същите тези акули не биха отказали една “закуска” с почиващи на повърхността корморани. Но наличието на богата и по-достъпна плячка диктува коренно различно поведение. Погледната отстрани случката може да остави у наблюдателя впечатление, че делфините и акулите съзнателно действат координирано по разбиване на ятото сардини.

Този факт си има логично обяснение: когато нападат едновременно голям пасаж от сардини или скумрия, хищниците имат по-голям шанс да се заситят по-бързо, отколкото ако ловуват поединично.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...