28 февруари 2015 г.


В погребение на викинг, случайно открито в централна Норвегия, са открити ислямски монети. За това пише сайтът ThorNews.

Погребението е открито през август 2014 година. “Археолог-любител” с помощта на металотърсач открива меч от епохата на викингите в поле на комуната Скьоуна, разположена на юг от Тронхайм, в централната част на Норвегия. По-късно става ясно, че оръжието е част от предметите, положени в гроба на боец – викинг.

Учените от Музея по естествена история и археология към Норвежкия технологичен университет са установили, че погребението датира от средата на Х век. Освен меча, открити са останки и от щита, принадлежал на воина.

“Не успяхме да установим името на погребания, но знаем, че той много е пътешествал”, казва археологът Ингрид Ястаард (Ingrid Ystgaard).


Рентгенови снимки показват, че на острието на меча е нанесен надпис. Съдейки по нея археолозите достигат до заключението, че мечът е изкован извън пределите на Скандинавия. Като правило, мечовете с надпис на острието не са широко разпространено явление, така че откритият в това погребение е особен екземпляр, стига да не се окаже, че е някакъв вид реплика.

Друго свидетелство, че собственикът му е пътешествал много, е намереното в умбото – металната пластина, която някога се е намирала в средата на щита. В умбото е намерена скрита кожена кесия с няколко мюсюлмански монети в нея. Не се съобщава точно какви са монетите.


За момента не е известно и как те са се озовали в Норвегия. Не се изключва възможността викингът да ги е донесъл от Испания. Известно е, че тя е завоювана от арабите в началото на VIII век, а викингите са извършвали редовни походи до Пиринейския полуостров през IX–XI век. Другата възможност е викингът да се е сдобил с монетите през Волжския търговски път, който свързвал Скандинавия с Халифата по време на ранното средновековие.

Друг интересен факт – на умбото на щита има следа от удар с брадва или меч. Това показва, че собственикът на щита е участвал в бой.
Не се съобщават данни за останките на погребания.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...