27 февруари 2015 г.

Учени ще се опитат с помощта на радиоактивен въглероден анализ да установят точно кога е живял Буда Шакямуни. Според съобщения от средите на будистките монаси са решили да предадат рингселите за анализ на учените.

Ело Ринпоче – настоятел на будисткия манастир "Ринпоче Багша" в Бурятия, където се пазят свещените реликви е разрешил провеждането на научния анализ. “По време на декемврийските семинари в Делхи далай-лама каза, че е дошло времето с помощта на съвременните научи методи да се определят точните дати, свързани с живота на Буда Шакямуни. В отговор на тези желания Ело Ринпоче даде разрешението си да се извърши радиовъглеродно датиране на реликвата, която се съхранява в западната Златна пагода на храмовия комплекс "Ринпоче Багша", се казва в съобщение, разпространено от световните информационни агенции.

Рингселите са гранули, подобни на кристали с кръгла форма. Според преданията, те са намерени на мястото, където е извършена кремацията на тялото на Буда Шакямуни. След това реликвите са разделени на осем части. Една от тях се съхранява тибетския манастир Наланда. Друга част е предадена като подарък на Ело Ринпоче през 2012 година от тибетски будистки монах. За момента не е определена лабораторията, в която ще бъде извършен анализа.

Ело Ринпоче работи в Дхармасала (Индия), в държавната библиотека за тибетски трудове и архивите на резиденцията на Далай лама XIV. През 1993 година по молба на будисткото духовенство се премества в Иволгинския дацан в Бирятия. През 1999 година започва да строи край Улан Уде центъра "Ринпоче Багша" (в превод — "Скъпоценния учител"), който е отворен през 2004 година. Под патронажа на богослова от Бурятия са създадени и други будистки центрове из цяла Русия.

За раждането и паранирваната на Буда Шакямуни има няколко версии. Според палийските източници, учените определят, че той е живял между 566 и 486 г. пр.н.е. Санскритските източници, съхранили се в Източна Азия, говорят за периода между 448 и 368 г. пр.н.е. Освен това се посочват и още поне два други времеви периода. Например, тибетски източници датират оттеглянето на Буда в паранирвана към 881 г.пр.н.е. Няма установена точна датировка към момента.

Според специалистите по религиозните въпроси точното определяне кога е живял Буда Шакямуни няма принципно значение – за вярващите е важен актът на вярата, а не обектът на преклонение.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...