29 януари 2015 г.


На снимката виждаме LDN 483 – молекулярен облак* от каталога с тъмни мъглявини на Линдс. В центъра на изображението от Европейската южна обсерватория (European Southern Observatory, ESO), се вижда тъмно петно, в което като че ли липсват звезди. В действителност тази област от пространството е претъпкана с газ и прах.

Молекулярните облаци като LDN 483 са плодородни зони, в които се раждат нови звезди. LDN 483 се намира на 700 светлинни години от нас в посока на съзвездието Змия. Прахът, който съдържа, е толкова плътен, че напълно блокира видимото излъчване на звездите в района. Заради високата плътност и непрозрачност, такива облаци се наричат тъмни мъглявини.

Най-големите от тъмните мъглявини се виждат и с просто око – това например са черните зони, които се виждат на фона на яркия Млечен път.

Астрономите, изучаващи формирането на звезди в LDN 483, са открили в недрата на мъглявината няколко съвсем млади звезди. Началния етап от живота на тези звезди ще продължи няколко хиляди години – нищожно кратко време за  космическите мащаби, като имаме предвид, че една звезда живее милиарди години.
С течение на времето, през следващите няколко милиона години, протозвездата започва да става все по-гореща и плътна. Енергията от излъчването й нараства, светимостта й в началото ще е в инфрачервената част на спектъра, а после и във видимия спектър.

Така с течение на годините в LDN 483 ще започнат да светват нови и нови звезди, мъглявината ще става все по-разредена и прозрачна.Светлината от скритите в момента зад нея звезди постепенно ще започне да преминава и ще достигне до нас. Но това ще се случи след няколко милиона години.

* Молекулярните облаци са вид междузвездни облаци, чиито размери и плътността им позволяват в тях да се формират молекули – най-често от молекулярен водород (H2)

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...