29 януари 2015 г.


Имате прекалено високо чело? Или казано по-просто – плешив сте? Може би учените са на път да ви избавят от притеснението и този път без разни “чудодейни” мазила и фокуси.

Екип от Sanford-Burnham Medical Research Institute са разработили метод с използването на човешки стволови клетки, който отново кара косата да расте.

Стволовите клетки са основни за организмите. Универсални са, могат да се самовъзстановяват и да се диференцират до специализирани клетъчни типове.
Като използват методи от генетиката, професор Alexey Terskikh и екип от медицинския изследователски институт успяват да накарат стоволови клетки да се превърнат в дермални клетки, от които расте косата ни. Тези клетки определят и регулират цикъла на растеж на космената покривка по главата.

Опитите с лабораторни мишки са категорични – новият методът работи без проблемно.

Предстои по-сложният етап от метода. Учените трябва да намерят начин да присадят задействаните дермални клетки обратно на човешкия скалп. В момента се търсят партньори за това начинание. Учените се шегуват, че няма да приемат предложения за съвместна дейност от компании и лица, предлагащи “мазила за сгъстяване на косъма”.

1 коментара:

Може да ви е интересно...