23 април 2022 г.


Психолозите са наясно, че злобата и гнева често са съпътствани от необоснован оптимизъм. Хората, които са склонни да се ядосват и гневят по-лесно предприемат рисковани постъпки, защото им се струва, че няма как „да не им провърви“. Изследователи от Варшавския университет и Университета на Западна Австралия са се заели да разберат, дали „оптимизмът на гнева“ се отразява на умствените способности.

Учените са съставили специален психологически тест, чрез който оценяват от една страна склонността на участниците в експеримента да се дразнят и гневят, а от друга – невротичността им. След това самите анкетирани, по скала от 1 до 25, трябва да определят умствените си способности. Психолозите, обаче, чрез теста проверяват и реалното интелектуално ниво на участниците.

В статия за списание Intelligence изследователите обобщават резултатите, според които, ако човек е раздразнителен, при това и невротичен, то оценява собствения си интелект долу-горе адекватно. И в това няма нищо нелогично, тъй като невротичните хора са склонни да подценяват себе си. Не така стоят нещата с гневните и раздразнителни хора „в чист вид“. Тази комбинация кара хората забележимо да надценяват интелектуалните си способности.

Казано по друг начин, ако сте попаднали в компанията на човек, който крещи и блъска по масата с юмрук, бъдете сигурни, че в собствените му представи той смята себе си за много умен.



Следва да се направи едно важно уточнение: реалната интелигентност не е свързана по никакъв начин с озлоблението. Авторите на изследването специално подчертават, че според статистическите данни, раздразнителните хора може да са както много умни, така и недотам способни на задълбочени разсъждения.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...