1 март 2020 г.


Фараонът Тутанкамон е от XVIII-тата фараонска династия на Древен Египет. Управлява между 1332–1323 г. пр.н.е. Съдейки по всичко, той е син на Ехнатон – фараонът, опитал да въведе култа към единния върховен бог Атон. Религиозната реформа на Ехнатон разклаща устоите на египетското общество, но наследилият го на трона Тутанкамон възстановява върховенството на предишните култове и с това помага на „старата религия“ донякъде да се примери с поклонниците на Атон.

Тутанкамон поема властта, когато е на 10-годишна възраст. Само 9 години по-късно умира и е погребан в Долината на Царете. Гробницата му е открита през 1922 година. Погребението се оказва недокоснато от набезите на мародери и така след три хилядолетия един неизвестен дотогава владетел на Древен Египет се превръща в най-известния сред фараоните в наши дни. В гробницата на Тутанкамон са открити много скъпоценни предмети, които дават информация за погребалните обичаи през онези далечни времена, но някои от погребалните дарове са и истински произведения на изкуството.

Преди няколко години, египтологът Никълъс Рийвс, на базата на косвени свидетелства, наблюдения и доводи, изказва предположението, че в прочутата гробница на Тутанкамон има скрити помещения. Нещо повече: в догадките си Рийвс стигна по-далеч, като спекулира, че в една от тези тайни стаи може да се намира погребението на не по-малко прочутата Нефертити – предполагаемата мащеха на Тутанкамон и съпруга на Ехнатон.



Нефертити изобразена на цяла поредица от семейни портрети. Древните майстори са я изобразили в сцени със съпруга и децата ѝ, седнала на коленете на мъжа си, а има и изображение на целуващите се Нефертити и Ехнатон. Учените допускат, че царицата е имала огромно влияние над съпруга си, играела е важна роля в провеждането на религиозни ритуали и е разполагала с огромна власт. Когато в началото на ХХ век немският археолог Лудвиг Борхард открива известния днес по цял свят бюст на царицата, Нефертити се превръща и в еталон, олицетворение на женската красота.

Хипотезата за скритите стаи в гробницата на Тутанкамон, изказана от Никълъс Рийвс, беше посрещната много критично в научните среди, но намери подкрепа в лицето на египетските власти. Появиха се дори съобщения, че наистина са открити „тайни помещения“. Но и този път става въпрос за косвени данни, които не могат да бъдат проверени по лесния начин – входовете към предполагаемите тайни стаи се падат зад разкошно изрисуваните стени на гробницата на Тутанкамон и никой няма да започне току-така да ги руши, за да проверява хипотетични допускания.

Затова учените се опитват да подкрепят теоретичните спекулации с недеструктивни методи. Първо гробницата е подложена на ново обследване, така да се каже, визуално, после се включват инфрачервени изследвания, а накрая на помощ идва и георадарното сканиране. Точно георадарът дава основание на тогавашния министър по древните паметници на Египет Махмуд ел Далмати да заяви, че е убеден на 90% в съществуването на тайни помещения в гробницата.



Следва обаче, повторно сканиране. То е организирано и изпълнено от екип на Географското общество на САЩ, воден от Ерик Беркънпас. Изследването не носи нищо повече от разочарование. Информацията, получена от георадара, е разпратена за анализи от няколко специалисти от САЩ и Египет, и всички те са категорични – няма следи от никакви тайни помещения.

Входът към гробницата на Тутанкамон
Това не спира властите в Египет, които организират още две сканирания. През 2017 година изследователи от Института по изтока в Университета на Чикаго отново опровергават хипотезата за скрити погребални камери. Следващото, четвърто по ред сканиране – провежда го британската компания Terravision Exploration – дава уж положителни резултати, но изследването е прекратено по разпореждане на властите.

Махмуд ел Далмати, който сега работи в Университета Айн-Шамс в Кайро, е успял да се сдобие с разрешение за възобновяване на последните изследвания. Съвместно с Terravision Exploration и учени от университета, египтологът се връща в гробницата през месец юни 2019 година. Но експедицията не успява да използва георадарът вътре в гробницата, затова е предприето обследване на околностите ѝ отвън.

Резултатите от изследването изглеждат интригуващо: на няколко метра източно от гробницата е локализирана кухина с височина около два метра и протежение не по-малко от 10 метра. Кухината много наподобява дромос-коридор, който може би отвежда в онези „тайни покои на Нефертити“ или в някаква друга гробница, например, на съпругата на Тутанкамон. За това, че има връзка между гробницата и възможният коридор, подсказва разположението на засечената кухина – тя е разположена паралелно спрямо входа към прочутото погребение и е перпендикулярна на оста на основните камери в него. Резултатите от сканирането са представени на египетското министерство по античността, а освен това учените са разказали за работата си и в статия за списание Nature.



Повечето египтолози, които не са свързани с провеждането на новото изследване, към които редакторите на списание Nature се обръщат за коментар, са единодушни в оценката си, че това би било откритието на века, независимо накъде би могъл да отвежда коридорът. Но трябва да се подчертае, че би било епохално откритие, ако се касае за дромос, а не просто за кухина с естествен произход или грешни показания на техниката. Сред учените има и скептично настроени. Например, бившият министър по античното наследство Захи Хавас подчертава, че досега в Египет няма нито един случай, в който да е направено откритие на база георадарни изследвания. Но трябва да се отбележи, че Захи Хавас, както и останалите скептици, не за пръв път критикуват подобен род изследвания.


В подобни ситуации обикновено се пише нещо от рода: „Последващи изследвания могат да потвърдят или опровергаят сензационната находка“. Съществува обаче проблем, който редакторите на Nature също споменават. Египет не разполага със собствени ресурси: специалисти, оборудване, научни списания, и от образувалия се вакуум се възползват и го запълват чуждестранни екипи. Вероятно не е пресилено да се говори за своего рода наследство от колониалното минало – повечето експедиции в Египет са чуждестранни, международни и дори частни. Хаосът е наистина труден за контролиране.

Освен това, египетските власти много внимателно се отнасят не само към самите експедиции (не на всички се разрешава провеждането на разкопки), но и към публикациите с резултатите от тях (на широката публика, уви, не се разказва за всички находки).  Резултатът от това е, че когато се появяват статии за изследвания, проведени в Египет, най-често в тях присъстват „сурови“ данни. Информацията не може да бъде реално проверена и потвърдена, което поражда бурни диспути.



Списание Nature призовава египетските власти да променят реалностите и се изказва в подкрепа на предложението на Никълъс Рийвс (човекът, който постави началото на сагата с тайните помещения) да бъде свикана специална среща на египтолози, на която да се вземе решение по темата с предполагаемите тайни стаи в гробницата на Тутанкамон и новите данни за наличието на „коридор“ в непосредствена близост до нея.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...