19 март 2020 г.


През последните месеци астрономите наблюдаваха необичайното намаляване на яркостта на Бетелгейзе – една от 20-те най-ярки звезди в нощното небе. Мнозина изказваха предположението, че червеният свръхгигант от съзвездието Орион, е към края на живота си. Изследователи от Калифорнийския университет в Санта Барбара са създали анимация, която приблизително показва, какво се случва с такава звезда в момента и след взривният ѝ край.

„Желанието ни е да придобием представа, как би изглеждал взривът на подобна звезда в различните фази на пулсации. По-ранните симулации са по-опростени, защото те не вземат под внимание зависещите от времето ефекти на пулсациите“, обяснява водещият автор в изследването Джаред Голдбърг.

Когато в ядрото на масивна звезда се изчерпва горивото ѝ – водородът – звездата, под въздействието на собствената ѝ гравитационна сила, се разрушава. Колабирането ѝ води до взривен край, който в астрономията се нарича избухване на свръхнова. Според експертите, това ще се случи и с Бетелгейзе в рамките на следващите 100 000 години. От гледна точка на човешки живот това е много продължителен период от време, но за космическите мащаби е съвсем кратък. Взривяването на звездата ще бъде толкова ярко явление, че за кратко би затъмнило цяла галактика.

Избухванията на свръхнови се различават в зависимост от масата на умираща звезда, нейният радиус и енергията. Пулсациите на звездите затрудняват моделирането на взривяването им, защото различните слоеве на небесното тяло може да се разширяват или свиват един спрямо друг. Светлината, емитирана от компактните звездни слоеве, е по-слаба, докато разширяващите се слоеве светят по-ярко.



При моделирането на Бетелгейзе, изследователите са открили, че цялата звезда пулсира синхронно. Това означава, че когато звездата се взриви, тя може да се разглежда като статична звезда със зададен радиус. От което следва, че компютърните модели на свръхновите звезди, подобни на Бетелгейзе, изглеждат по аналогичен начин със симулациите, които не отчитат пулсациите.

Бетелгейзе се намира в съзвездието Орион. От нас я делят приблизително 700 светлинни години. През изминалата година беше отчетен най-големият спад в светимостта на звездата. Някои учени свързаха наблюдаваното снижение с възможността в близко време Бтелгейзе да избухне. Но през последните седмици яркостта на звездата отново започна да се връща към предишните стойности.



Когато Бетелгейзе избухне в свръхнова, тя ще се превърне в третия по яркост обект в небето ни – само Слънцето и Луната ще са по-ярки от нея. Според някои изчисления, дори не е изключено да сияе по-ярко от Луната. Приблизително три години след взривяването ѝ, светимостта ѝ ще се върне към настоящите стойности, а когато отминат още три години Бетелгейзе изобщо ще изчезне от звездното небе.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...