6 февруари 2020 г.


По време на строителни работи по нова жилищна сграда, в югоизточната част на Великобритания, строители се натъкват на странно погребение от средните векове. В масовия гроб са открити 42 скелета, като жертвите са били със завързани ръце.

Находката е направена в град Бъкингам и веднага става източник на много слухове. Сред местните жители се разпространява мълвата, че в гроба са погребани жертви на масово убийство.


Археолозите, обаче, не са достигнали до категорични заключения. Някои са на мнение, че скелетите са на военнопленници. Други пък изказват хипотезата, че става въпрос за гроб, в който на едно място са погребани екзекутирани престъпници.


При всички случаи е ясно едно – случката е от много отдавна: експертите определят времевия период между VII и XI век. Точната датировка ще стане ясна, когато бъдат извършени детайлни анализи на находката.



„В посочения исторически период, Бъкингам многократно е преминавал във владение на викинги, затова може да се предположи, че откритият масов гроб с над четиридесет жертви със завързани ръце, има някаква връзка с викингските набези. Точният произход на скелетните останки ще бъде установен, но след провеждане на щателна работа от страна на археолозите, а това ще отнеме поне няколко месеца. Така че, засега е много рано да се правят каквито и да е изводи“, заявява Робин Стъчбери, член на градския съвет в Бъкингам.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...