7 февруари 2020 г.


За пръв път за епидемия от нов коронавирус се заговори в края на месец декември 2019 година. По данни към 22 януари 2020 година, обаче, не се отчиташе заболяване при деца до 15-годишна възраст. Изследване, публикувано в New England Journal, стига до заключението, че „децата може да се окажат по-слабо засегнати от инфектиране и при тях симптомите може да са в по-лека форма“.

След 22 януари са регистрирани няколко отделни случая на разболели се деца. Вирусът е инфектирал деветмесечно момиче в Пекин, дете в Германия, което е заразено с вируса от баща си и дете в Шънджън, при когото инфекцията е установена, но не са проявени симптоми на разболяване.

В сряда, 5 февруари, китайските власти съобщиха за идентифицирането на коронавируса при новородено на 30 часа дете. Към момента на установяване на заразяването, майката на детето вече е била инфектирана. Но като цяло, болшинството от децата се оказват по-слабо податливи на заразата, отколкото възрастни хора.



„От всичките ни наблюдения и по неясни ни засега причини, следва, че вирусът на първо място засяга възрастни хора“, казва Ричард Мартинело, специалист по инфекциозни заболявания в Медицинския колеж в Йейл. Изследователите подчертават, че новият коронавирус има много голямо сходство с вируса SARS, който предизвика епидемия от атипитична пневмония през 2002 година. Инфекциозното заболяване тогава взе живота на 774 души, а над 8000 бяха заразените. При него потвърдените случаи на заразата при деца беше едва 80.


В доклада за 2007 година експертите от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията са констатирали, че при децата до и под 12 години, симптомите са по-слабо изразени, отколкото при възрастните. Нито едно дете не е починало, заради вируса, и само в един случай дете е предало SARS на друг човек.

Учените предполагат, че две са възможните обяснения, защо толкова малко деца са заразени от коронавируса: или са по-малко изложени на риск от заразяване, или причината е в начина, по който организмите им реагират на вируса. Специалистите обаче нямат към момента обяснение за наблюдаваната картина.



Медиците пък подчертават, че това са добри новини, защото ако децата станат по-възприемчиви към коронавируса, епидемията може многократно да бъде подсилена. „Педиатър съм и много обичам децата, но те способстват разпространението на респираторните вируси. Далеч по-лесно е на възрастен човек да се обясни как следва да се държи, за да не се зарази самият той и да не предава заразата на други – по-често да си мие ръцете, да прикрива с ръка устата и носа си по време на кашляне и кихане, да ограничи контактите си. Но когато се разболяват деца, те все така искат да се гушнат с мама или да поиграят с братята и сестрите си“, казва Аарон Милстоун, епидемиолог и професор по педиатрия в Университета „Джон Хопкинс“.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...