4 януари 2020 г.


От половин век насам учените са наясно, че някога Луната е имала магнитно поле. Остава обаче, загадката, защо е изчезнало. Новите изследвания показват, че естественият спътник на Земята се е лишил от магнитното си поле преди около 1 – 1,5 милиарда години. Този период ни изглежда огромен, а освен това е и далеч по-скорошен, отколкото се предполагаше досега. Ако се потвърди, откритието ще покаже под нова светлина на първо място какви са причините, довели до появата на магнитно поле, а освен това може да помогне и в търсенето на живот около близките ни звезди.

Едно от важните открития, които дължим на американските мисии с пътуването до Луната, е, че някои от скалните образци, донесени на Земята, се оказват намагнетизирани. Мисиите „Аполо“ потвърждават освен това, че геоложки „мъртвият“ спътник на Земята днес няма магнитно поле, за да може с това да се обясни намагнитването на образците. Специалистите достигат до заключението, че в далечното минало, когато ядрото на Луната се е охладило, тя се е лишила от динамото, генериращо магнитното ѝ поле. Наследството от присъствието му са намагнетизираните скали, формирали се по времето, преди това да се случи.

Професор Бенджамин Вайс от MIT търси отговор на въпроса, кога е изчезнало магнитното поле на Луната. Първо, трябва да се знае, че три са основните теории, които биха обяснили наличието на магнитно поле на спътника ни – термална конвекция, прецесия на мантията и кристализация на ядрото. Моделите предполагат, че първата теория би осигурила функционирането на динамо около 1 милиард години след формирането на Луната, а втората – не повече от 2 милиарда години. Третият вариант, кристализирането на ядрото, задвижваща конвекционно динамо, би могла да продължи и досега.



Когато учените успеят да определят, кой от вариантите е действал на Луната, ще знаем не само повече за развитието ѝ, но ще ни даде и модели за еволюцията на такива полета и при други светове. Тъй като наличието на магнитно поле вероятно е съществено условие за възникване на биологични форми на живот, въпросът се оказва от изключителна важност за всеки експерт, който се занимава с търсенето на живот извън Слънчевата система.

В статия за Science Advances проф. Вайс представя доказателства, че по времето, когато два големи ударни катаклизма довеждат до разтопяването и последващото охлаждане на скали на Луната, магнитното ѝ поле е било с интензитет по-малък от една десетомилионна Тесла. За сравнение, магнитното поле на Земята е над 250 пъти по-мощно, а се смята, че някогашното лунно поле е било и още по-силно.

„Формациите на Вайс“ се охлаждат преди между 440 и 910 милиона години, но в статията си ученият посочва и други образци, които показват, че съществено по сила поле спътникът ни е притежавал най-малко допреди 1,9 милиарда години. Това обаче е твърде близо като време, за да може да се обясни с модела на прецесията на мантията, която би намаляла, вследствие увеличената дистанция между Земята и Луната.

Кристализацията на ядрото е единствено възможния вариант, който обяснява толкова продължително съществуване на магнитното поле на спътника ни, но може да се окаже, че „не е цялата история“. Проф. Вайс смята, че в началото доминиращ фактор за динамото на Луната е била прецесията на мантията, след което вахтата е поета от кристализацията на ядрото, преди и това въздействие да се изчерпи.



Магнитните полета предпазват планетите или спътниците от звездните ветрове или други изригвания от звезди, които биха „издухали“ атмосферите на космическите тела. Без такова поле животът е малко вероятно да оцелее, особено около звезди от типа червени джуджета. При тях с близостта на планетните тела до звездата се увеличават опасностите от лъченията на звездата. Такива планетни системи са например, откритите около Proxima b и Trappist-1.

За да може животът да се развие след фазата на едноклетъчни организми, планетата или луната следва да притежават както достатъчно силно, така и дълго съществуващо магнитно поле. Ако разберем, какво е породило някога магнитното поле на Луната, ще разполагаме с допълнителна информация къде е възможно да се случва и при други системи, извън Слънчевата.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...