6 януари 2020 г.


Археолози са открили останките на воин, убит преди 2200 години. Находката е пряко доказателство за това, че описаното върху Розетския камък въстание е реално събитие, а не измислица. 

По време на редовната годишната конференция на Американските институти по изследване на Изтока, проведена през ноември миналата година, археологът Робърт Литман съобщава за интересна находка: останките на воин, участвал в едно от известните въстания в антични времена. „С голяма доза увереност може да се твърди, че мъжът [чиито останки открихме] е станал жертва по време на древноегипетското въстание“, твърди експертът в публикувания тези дни доклад с изнесените на конференцията научни съобщения.

Археологическата експедиция, ръководена от Робърт Литман от Хавайски университет в Маноа и Джей Силвърщайн от Тюменския университет в Русия, провежда разкопки в древния град Тмуис. Днес той се намира под слоеве пръст и боклуци край съвременния египетски град Тел Тимай, в делтата на река Нил. Учените откриват скелет на мъж.

Върху Розетския камък, който датира от 196 г. пр.н.е. и е открит през 1799 година, са изсечени три текста, един от които е на древногръцки. Това дава на учените ключа за разшифроването на другия надпис, който е с древноегипетски йероглифи. Текстът представлява благодарствена възхвала от кастата на жреците към Птолемей V Епифан - един от силните владетели от елинската династия, властвала в Египет след покоряването му от Александър Македонски. Пълноправният носител на титлата фараон потушава бунта на въстаналите египтяни.
Въстанието, за което се говори в текстовете на Розетския камък, продължава всъщност цели две десетилетия - между 206 г. пр.н.е. и 186 г. пр.н.е.



Скелетът на воин, на който се натъкват археолозите, е открит без видими признаци специално да е погребван. Според Литман, по останките има следи от незарастнали рани на ръцете, както и многобройни счупвания на кости. Учените смятат, че те са получени по време на битка. В непосредствена близост до скелета са открити върхове от стрели и „снаряди“ за катапулти – каменни късове с големината на топка за тенис.

Учените заключават, че воинът е загинал по време на сражение от египетското въстание, за което се говори в надписите от Розетския камък. Основания за тези изводи им дават монети, които са открити в земните слоеве малко над останките на мъжа. Монетите датират от периода между 180 – 170 г. пр.н.е., а други монети, открити в слоевете под скелета, са от 205 г. пр.н.е.



-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>
Робърт Литман отбелязва, че няма яснота по въпроса, на чия страна – подкрепяли са метежниците или са били лоялни на фараонската власт - са били жителите на Тмуис по време на бунта.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...