20 януари 2020 г.


В централната китайска провинция Хънан, в археологически обект на мястото на древно селище, са открити няколко следи, оставени от колела. Находките са датирани на възраст най-малко 4200 години.

Екипът, направил откритието, представя резултатите от работата си в древния град Пинлиянтай по време на форум, организиран от Института за културно наследство и археология на провинция Хънан.

План на древното селище Пинлиянтай
Коловозите са изровени в път, намиращ се близо до южната стена на Пинлиянтай, която е открита още през 1980 година. Ширината на повечето от следите, оставени от древните колела, варира между 10 и 15 см. Най-дълбоката точка на вкопаване на коловоз е 0,12 метра, а най-продължителната непрекъсната диря е с дължина 3,3 метра, посочват учените.

Археолозите отбелязват още, че единият от коловозите представлява следа от две колела, разстоянието между които е 0,8 метра. Най-вероятно следата е оставена от двуколка, смятат експертите.


До откриването на коловозите в Пинлиянтай за най-стари следи, оставени от колела в Китай се смятат находки от археологическия обект Ерлитоу в Янши, също в провинция Хънан. На база тази находка се смяташе, че историята на използването на колелото в Китай е най-малко на 3700 години.



Въз основа на съществуващите археологически данни все още не може категорично да се каже, от какъв вид са били най-древните превозни средства в Китай. Цил Лин, ръководител на археологическия екип, изследващ Пинлиянтай, подчертава, че новите находки „са от изключителна стойност за академичните среди, тъй като дават нова информация, която ще помогне за изучаване на начина, по който е изобретено колелото в Китай и какъв е произхода на най-ранните превозни средства.“


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...