7 януари 2020 г.


В централната китайска провинция Хънан са открити основите на древни кръгли структури, датиращи от периода на династията Шан (1600 г. пр.н.е. – 1046 г. пр.н.е.). Учените предполагат, че находката представлява останките на „държавните“ хамбари от този период.

Находката е направена в археологическия обект Янши – руините на древен град, възникнал в ранния период на династията Шан. Археолози откриват селището през 1983 година.

Сега са открити общо 23 хамбара, като основите на всеки са с диаметър около 10 метра. Те се намират в северозападната част на археологическия обект. Експертите отбелязват, че кръглите структури са разпределени в осем реда.

Към момента археолозите са разчистили два от хамбарите. „Вътрешното пространство е разделено на четири части от стени, преминаващи през центъра на основата“, обяснява Цао Хуейчи от Института по археология на Китайската академия на науките, който ръководи археологическите проучвания в руините на Янши.

„Дупките около централните колони на тези площадки, вероятно са от местата, където са се намирали поддържащи стълбове“, добавя Цао и отбелязва, че екипът е убеден, че това са бившите хамбари на древния град.



„Две са основните причини, за да стигнем до такова заключение. На първо място – формата на структурите. Кръглите сгради винаги са представлявали места за съхранение на храни. Трябва да се отбележи, че за пръв път откриваме кръгли структури в руините на Янши“.

Цао добавя, че кръгли структури, също разположени на редове, са открити по-рано и на археологическия обект Донсяфън, който се намира в съседната провинция Шанси и датира от същия исторически период. По форма и размерите си, тези находки са почти същите, каквито са и при новооткритите структури в Янши. И сред археологическата гилдия в Китай е постигнат консенсус, че това са останките от древни хамбари.


Учените са изчислили, че всеки от хамбарите е побирал почти 750 тона просо. От това следва, че в 23-те хамбара в Янши е можело да се съхраняват общо 17 000 тона от зърнената култура, което би било достатъчно за изхранването на 70 000 души в продължение на цяла година. Засега, обаче, археолозите не са открили на мястото на разкопките следи от зърнени хранени.

Откриването на хамбарите в Янши дава на учените допълнителна информация относно функционалното разпределение на структурите в древния град. Северозападната част на руините, която до момента е слабо проучена, вече може да се смята, че е използвана като място за съхраняване на запаси от храни и материали, добавя Цао.

Освен това, наличието на толкова големи хамбари подсказва, че производството на селскостопанска продукция в и около басейна на река Лоуян, е било сравнително добре развито. Регионът е бил също относително гъсто населен и може да се приеме, че е съществувала добре организирана и строго спазвана система за изкупуване и съхранение на зърнените храни.



В заключение Цао Хуейчи подчертава, че в бъдеще трябва да се извърши още много работа, за да се намерят отговори на въпросите относно точната възраст на хамбарите, ежедневието на жителите на древния град и системата, по която са събирали зърнените запаси.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...