26 юни 2019 г.

Реконструкция на погребение от праисторически Китай. В Инсюй, освен погребенията на местни жители и царски погребения, са открити повече от 2500 ями с останки от принесени в жертва хора и животни. 
Човешките останки от ритуални жертвоприношения, открити при разкопките на археологическия обект Инсюй в Китай (намира се на около 500 км южно от Пекин), вероятно са принадлежали на военнопленници, които са държани като роби, преди да бъдат принесени в жертва, смятат археолози.

Инсюй е столица по времето на късната епоха на династията Шан (1300-1046 г.пр.н.е.) и днес е важен археологически обект, който свидетелства за развитието и богата китайска култура през ранната бронзова епоха.

Периодът обаче си има и тъмната страна – при последните разкопки в Инсюй археолозите се натъкват на следи от ритуални жертвоприношения, в които са жертвани не само животни, но и хора – практика, която се е смятала за съвсем обичайна по време на династията Шан.

Териториите под властта на династията Шан. С червено са обозначени градовете, изпълнявали функциите на столици през периода 1600 - 1046 г. пр.н.е.
Открити са множество жертвени ями с останки, а експертите смятат, че за период само от около 200 години са били принесени в жертва хиляди хора. Но досега се знаеше малко за това, какви са били хората, жертвани в тези кървави ритуали, както е малко известно и за целта на самите церемонии. В изследване, публикувано в Journal of Anthropological Archaeology, изследователите, работили в царския некропол в Инсюй са се фокусирали върху проследяване на социалния статут и географския произход на останките на 68 човека, за които се предполага с голяма доза сигурност, че са били принесени в жертва.


През годините, археолозите работили в Инсюй, са успели да натрупат богат фактологичен материал и да научат повече за културата по време на династията Шан. Един от най-богатите на информация източници са гравираните надписи върху т.нар. гадателски кости – фрагменти от животински кости или корубата на костенурки с изписани йероглифи. Тези текстове обхващат широк спектър от теми – от държавните дела, до лични въпроси и проблеми, като непрестанно болящите зъби, например - на които владетелите от Шан са търсели отговор чрез гадаене.

Яма с гадателски кости, върху които са открити най-старите писмени знаци в Китай. В епохата на династията Шан властимащите са ги ползвали за да се допитват до сакралното при вземане на решения 
Някои от надписите косвено насочват към идеята, че много от хората, принесени в жертва по време на специални ритуали, са били пленени по време на битки. Но по време на проучванията на погребенията археолозите са намерили съвсем малко доказателствен материал, чрез който да подкрепят тази теза.

Затова екип, воден от Кристина Ченг, биоархеолог от университета “Саймън Фрейзър” в Канада, провежда анализи на стабилните изотопи на въглерод, азот и сяра, чрез които става възможно да се възстанови хранителния режим на 68 индивида, принесени в жертва преди хиляди години. След това археолозите извършват сравнителен анализ на  тяхната диета с тази на 39 местни жители от Инсюй. Сравнението им помага да определят произхода на жертваните хора.



Експертите установяват, че жертваните не са местни жители, но последната част от живота си са прекарали в Инсюй. Резултатите освен това показват, че жертвите поне в продължение на няколко години, преди да бъдат убити, са се хранили с храни, подобни на тези, консумирани от местните, но много ограничена, като основно са разчитали за изхранването си на просото.


Като цяло, констатациите потвърждават хипотезата, че ползваните като жертви хора, са били пленени по време на войни. Били са отведени в столицата на Шан и са живели като роби, докато е настъпвал момента, да бъдат принасяни човешки жертви. Държани са в плен в продължение на години, а не за няколко дни или седмици, както са предполагали по-рано археолозите. Съвсем логично е да са използвани като роби, защото е безсмислено да бъдат държани дълго време живи, без да бъдат използвани ефективно.

Изследването хвърля светлина върху ритуалните жертвени практики в Китай отпреди повече от 3000 години. Резултатите от него ясно подкрепят описанията в древните текстове, намерени в района .

“Откритието ще има значим принос в разбирането на различните тактически похвати, използвани от владетелите от династията Шан за консолидиране на властта над техните субекти, сред които са и показните актове на насилие чрез извършването на масови жертвени ритуали”, пишат в заключение изследователите.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...