19 януари 2020 г.

Снимки: NASA
В лявата част на изображението, заснето от космическия телескоп на NASA/ESA „Хъбъл“, е една непретенциозна на пръв поглед галактика. Спрямо нашето местоположение тя е ориентирана с „ръба“ си и всъщност е доста интересен обект.

В каталозите е записана като LO95 0313-192. Намира се на около един милиард светлинни години от нас, по посока на съзвездието Еридан. Галактиката е спирална и по това е сродна с нашия Млечен път. Ядрото ѝ е голямо и с типичната „издутина“, а  спиралните ѝ ръкави са осеяни с ярки петна от светещ газ и рязко контрастиращите тъмни пътеки на студения междузвезден прах.

Галактиката си има спътник – уловената в дясната половина на изображението галактика, която е наречена без никаква поетичност [LOY2001] J031549.8-190623.

Струи, изхвърляне на прегрети газове, които се движат със скорости близки до светлинната, отдавна се свързват с активността на ядрата на гигантските елиптични галактики или на галактики, които се намират в процес на сливане помежду си. При LO95 0313-192 обаче, учените правят неочаквано откритие – от централната част на галактиката се имитират радио импулси с голяма интензивност.



Освен това, в галактиката има поне още два региона, откъдето също се излъчват мощни емисии в радио диапазона на честотния спектър. Това прави галактиката наистина уникална.


Откриването на тези мощни радио „струи“ през 2003 година (разбира се, на това изображение те не се виждат, но са достъпни в други композитни кадри, също направени от апаратурата на „Хъбъл“) е последвано от идентифицирането на още три други спирални галактики, от които се наблюдават радио емисии. Те са засечени през последните няколко години.



Този тип спирални галактики с радио струи вече са обособени в отделен клас и броят им се очаква постепенно да расте. Пред астрономите те повдигат нови въпроси: какво поражда радио емисиите в галактиките и как биват изхвърляни в космическото пространство.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...