4 септември 2019 г.


На 28 юли екипът, който работи с китайския луноход „Юйту-2“, го подготвя за преминаване в спящ режим. Тази процедура се извършва, за да се предпази апаратурата от прегряване по време на горещото лунно „пладне“, когато Слънцето се намира в зенита. Докато разглежда изображенията, заснети от камерите на ровъра, един от специалистите от Пекинския център за управление на аерокосмически полети забелязва, че в кратер близо до мястото, където се намира „Юйту-2“, има нещо различаващо се по цвят от сивотата на лунния реголит.


В статията са използвани снимки на кратера, но изображенията на онова, което е в него, засега не са публикувани от китайските учени.


Ровърът е изследвал кратера с помощта на спектрометъра Visible and Near-Infrared Spectrometer (VNIS). Този инструмент дава възможност да се анализира химическия състав на материалите по отразената светлина. Учените засега не са установили от какво точно се състои находката им, като отбелязват само, че е с необичаен цвят и подобна на желе структура. Не се изключва възможността да става въпрос за стъкло, образувало се при удар на метеорит в повърхността на Луната.



Китайският луноход „Юйту-2“ (превежда се като „Нефритов заек“) е първият в историята ровър, доставен на обратната страна на Луната. Сондата „Чанъе-4“ с лунохода на борда ѝ, извърши меко кацане на лунната повърхност на 3 януари 2019 година.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...