5 септември 2019 г.


В пещерата Денисовска в Алтай е открито най-древното известно до момента изображение на животно. Учени от Института по археология и етнография на Сибир към Руската академия на науките са попаднали на изцяло запазена фигурка на кон. Изработена е от бивна на мамут и според оценките на експертите е на възраст от 50 000 години.

Учените описват находката като фигурка на кон с дължина не повече от 5 см. Открита е в Южната галерия, в 11-тия слой отлагания на пода на пещерата. За да достигнат до този слой, археолозите са навлезли на дълбочина от 2,5 метра под повърхността.

Експертите са изненадани от факта, че фигурката с кафеникав цвят е оцеляла изцяло. Освен това, те отбелязват детайлността, с която е изрязан коня и изключително добрата шлифовка на творението. Досега в Алтай не са откривани аналогични фигурки на животни, при това – толкова древни. В световен мащаб няма подобни находки.

За най-стари изображения на животни доскоро се смятаха наскални рисунки от западно-европейските оринякска и граветски култури. Те датират не по-късно от 33 000 години (разкопките и изследванията са провеждани на територията на Франция). Това означава, че откритата в Денисовската пещера фигурка на кон, е най-старото в света (за момента) изображение на животно. Отнася се към горния палеолит, който датира отпреди 45-50 000 години.



Фигурката е още едно ярко доказателство за високото ниво на развитие на материалната и духовна култура на денисовския човек, населявал някога този район на Алтай.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...