5 септември 2019 г.


Ново проучване твърди, че вследствие на климатичните промени в Европа се увеличават екстремално горещите дни и намалява броя на дните с особено ниски температури. Според учените, това представлява рискова ситуация за жителите на Стария континент през следващите десетилетия.

През отминаващото лято температурите в Европа достигнаха до рекордно високи стойности, на места в Южна Франция надхвърляйки 46 °C.
Ново изследване, публикувано в списание Geophysical Research Letters, установява, че броят на летните дни с екстремално високи температури се е утроил в годините след 1950, а лятото като цяло е по-горещо. В същото време се наблюдава и намаляване в честотата – поне наполовина – зимните дни с екстремни студове, а зимите като цяло са по-меки.

Според изводите от новото проучване, някои части от Европа се затоплят по-бързо, отколкото показват разработените компютърни климатични модели.


„Дори в регионален мащаб, обхващащ само Европа, можем да кажем, че тенденциите се развиват по-бързо от това, което може да се очаква, ако се основаваме само на естествената променливост на климата. И това безспорно е сигнал, че климатът се променя“, казва Рут Лоренц, климатолог от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих, която е водещ автор в изследването.

Екстремално високите температури са опасни, защото освен стресовата ситуация, в която поставят човешкия организъм, биха могли да доведат до общо изтощение или топлинни удари. Учените вече са наясно, че климатът в Европа се затопля, затова и фокусът в изследванията им се насочва към дългосрочните изменения в екстремалните стойности на температурата. Новото проучване разглежда данните от наблюденията, за да се направи оценка на възможността съществуващите климатични модели, използвани за съставянето на регионални прогнози, да възпроизвеждат точно реалните тенденции.



В разработката, Лоренц и колегите ѝ са използвали данни от наблюдения, записани от европейски метеорологични станции в периода 1950 – 2018 година. След това учените са анализирали крайните стойности – екстремалните 1% от високите летни температури и дните с най-висока влажност, както и най-студените 1% от дните през посочения период.


„Търсихме най-горещия ден или най-студената нощ, така че за всяка година получаваме максималната/минималната стойност на температурата, както и по какъв начин се променят с течение на времето тези съотношения“, обяснява Лоренц.

Екипът е установил, че броят на екстремално горещите дни в Европа се е увеличил трикратно от 1950 година насам. В същото време, много студените дни през зимата са намалели двойно или тройно – в зависимост от региона.
Изключително горещите дни са станали по-горещи средно с 2,3 °C, докато изключително студените дни са по-топли средно с 3,0 °C. Като цяло, най-горещите летни дни и най-студените зимни нощи са значително по-топли от средното значение на съответните им летни и зимни температури.


Според авторите на изследването, в отделни региони из цяла Европа се наблюдават драстично различни температурни тенденции, което поставя трудности пред съпоставянето на средните за континента температури и екстремалните стойности, отчетени в някои метеорологични станции.
В Централна Европа екстремните стойности са с 0,14°C на десетилетие по-високи, спрямо средната лятна температура. Това се равнява на повече от 1°C увеличение на температурата спрямо средната за целия период, който обхваща проучването, твърди Лоренц.



Според авторите на изследването, над 90% от метеорологичните станции отчитат затоплянето на климата, което представлява твърде висок процент, за да се дължи единствено на естествената променливост на климатичните условия.

Резултатите от проучването красноречиво показват, че регионът се затопля по-бързо, отколкото са прогнозите, генерирани от климатичните модели. В някои региони екстремалните температури са по-високи от очакваните, а на други места са отчетени неочаквано  ниски зимни стойности.


„В Холандия, Белгия, Франция тенденциите, прогнозирани на база климатичните модели, са с около два пъти по-ниски стойности, отколкото реално отчитаните“, коментира Геерт Ян ван Олденборг, климатолог-анализатор от Кралския холандски метеорологичен институт „Де Билт“, който не е част от екипа, провел изследването. „Отбелязваме нови температурни рекорди по-бързо, отколкото са очакванията ни“.

С ускоряване на затоплянето на климата, европейските зими и лета ще стават все по-топли. Градовете и жителите им може да се окажат неподготвени за такова развитие на климата, пишат авторите на изследването.



„Мнозина не разполагат с климатични системи, например, и тенденцията на затопляне може да се окаже много важна за тях. Досега очакванията ни се базираха предимно на резултати, генерирани от компютърните климатични модели, но сега за пръв път виждаме реалната картина на онова, което се наблюдава като тенденции“, пише в заключение Лоренц.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...