13 август 2019 г.


Телескопът Кек, който е монтиран на Мауна Кеа на Хавайските острови, е регистрирал необичайна активност в околностите на свърхмасивната черна дупка Sgr A*, която се намира в центъра на галактиката ни. Учените засега не са успели да определят причината за избухването, което са регистрирали, но имат две основни хипотези.

Известният в средите на астрономите Фил Плейт предполага, че Sgr A* е изтръгнала и погълнала голяма част от материята на звездата S0-2, която през месец май 2018 година се е приближила до чудовището в центъра на Млечния път. Другата версия е, че черната дупка е погълнала част от газовия облак G2, който преди пет години се е доближил до дистанция, от която връщане няма.



Дълго време се приема, че черната дупка в центъра на галактиката ни е в „спящ режим“ и не проявява особена активност, за разлика от подобни на нея обекти.
В средата на месец май 2019 година учените започват да регистрират мощни и резки колебания в инфрачервеното излъчване на околностите на черната дупка. В някои случаи яркостта за броени часове се повишава 75 пъти, а след това също толкова бързо намалява.



Черната дупка Sgr A* се намира на 26 000 светлинни години от Земята. Масата на чудовището приблизително се оценява на 4 милиона маси на нашето Слънце.
Обкръжена е от няколко десетки звезди и няколко големи облаци от газ. Периодично тези обекти се сближават с черната дупка или преминават на опасно разстояние от нея.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...