13 август 2019 г.


Две древни гробници с изящни каменни релефи са открити в Дзинан, столицата на източната китайска провинция Шандун. Местните археологически институции разпространиха официално съобщение за откритието.



Находката е направена в района Джиян на град Дзинан. Първоначалните данни са, че гробниците датират от периода на династията Хан (206 г. пр.н.е. – 220 г.). От местния институт по археология уточняват, че находката е направена в края на 2018 година, когато местни жители прочистват дъното на малко езерце.



Предприети са дейности по осушаване на езерото, след което в рамките на четири месеца археолози извършват разкопки на мястото. В гробниците са открити общо почти 60 каменни релефа и над 90 изображения. Те предават сцени от ежедневието в онези древни времена. В допълнение археолозите откриват и няколко изображения на овни и рога на овни, които често се срещат в каменни гробници, откривани по-рано в региона.




Гробницата с размери 20 метра на дължина и 15 метра ширина се смята за най-голямата двойнопроходна гробница с каменни релефи, датираща от епохата на династията Хан, която е откривана до този момент в Дзинан.




Освен изобилието от каменни релефи, в погребалното съоръжение археолозите са намерили голям брой разнообразни керамични съдове, порцелан, предмети, изработени от кост, каменни изделия и бронзови монети, както и кости от различни животни.



За съжаление, гробниците са били разграбени още в древността. Структурата им обаче е много добре запазена и това осигурява нов археологически материал за изучаване на погребалните обичаи в епохата на династията Хан, обяснява Чън Йонин, ръководител на екипа, извършил разкопките.



Каменните релефи са важен компонент в строежите на дворци, храмове на предците и гробници от времето на династията Хан.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...