22 август 2019 г.


В продължение на над 4,5 милиарда години диаманти са лежали в земните недра, докато изригване на вулкан в Бразилия не ги изхвърля на повърхността. Детайлните анализи, които учени извършват, потвърждават хипотеза, която геолозите отдавна са формулирали: дълбоко в недрата на планетата ни съществува резервоар от първична магма, която се е запазила непроменена през последните над 4 милиарда години.

Разположението, размерите и състава на този резервоар предстои тепърва да се уточняват, но благодарение на откритите диаманти след изригването на вулкана в Бразилия, учените са на една стъпка по-напред в намиране на отговор на тези въпроси.

„Диамантите са най-твърдите и неразрушими от известните ни природни материали, затова представляват и своеобразна капсула на времето, която ни отваря прозорец, през който да надникнем в самите недра на планетата“, обяснява геохимикът от Австралийския национален университет Сюзет Тимерман.


Съставът на изотопите, включени в тези диаманти, се оказва характерен за газовете, съществували още преди сблъсъка на Луната със Земята. Известно е, че след образуването ѝ, планетата ни е била подложена на удари от други космически тела, които коренно са променили структурата и състава ѝ.



Чрез анализите на диамантите, учените са установили, че те произхождат от област, наричана „преходна зона“. Тя се намира на дълбочина между 410 и 660 километра под повърхността на Земята. От това следва, че резервоарът, който не се е променил в течение на милиарди години, също би трябвало да се намира в тази област или под нея.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...